Γειά σας!!
Μια υπέροχη εναλλακτική συνταγή που θα κερδίσει τους αγαπημένους μας χορτοφάγους. Διαβάστε τη συνταγή και δοκιμάστε την. Θα με θυμηθείτε!!
Υλικά
για τα σουτζουκάκια
300 γρ φακές
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1/2 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κύμινο
½ – ¾ φλιτζ. βρώμη αλεσμένη ή αλεύρι βρώμης
2 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο
2 κ.σ. αποφλοιωμένους σπόρους κάνναβης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα
2-3 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 συσκευασία (400 γρ) ντομάτα passata
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
1 ξυλαράκι κανέλλα
6-7 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τις φακές σε άφθονο νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα τις αλέθουμε στο μπλέντερ πολύ καλά και τις βάζουμε σε ένα μπόλ. Βάζουμε και το λιναρόσπορο σε 6 κουταλιές της σούπας νερό και το αφήνουμε για ένα τέταρτο. Στη φακή προσθέτουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια.
Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Τα ψήσουμε στο φούρνο στους 200 oC για 40 λεπτά περίπου και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Διαλέγουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Σωτάρουμε σε λίγο νεράκι το σκόρδο και το μπαχάρι και τα τσιγαρίζουμε 1 λεπτό (Αν θέλετε το κάνετε με λάδι) . Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα προσεκτικά τα σουτζουκάκια.
Ανάβουμε πάλι το μάτι της κουζίνας και μαγειρεύουμε 10 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά, γυρνώντας τα μια φορά. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για μισή ώρα.
Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες.
Καλή σας απόλαυση ♥
Leave a Reply