Είστε σίγουροι ότι συντηρείτε σωστά τα τρόφιμα σας; Όπως όλα τα πράγματα, έτσι και η τροφοθήκη έχει τους δικούς της κανόνες.

1. Για να διατηρούνται σωστά τρόφιμα δεν πρέπει να τα «χτυπάει» το φως και να μην τα επηρεάζει η υγρασία του χώρου.

Συνεπώς, τα αποθηκεύετε σε σκοτεινά μέρη μακριά από το νεροχύτη και τους σωλήνες του νερού. Επίσης, τα διατηρείτε στις συσκευασίες τους ή σε ειδικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων τα οποία κλείνουν αεροστεγώς.

2. Μην κάνετε αγορές για πολύ μεγάλα διαστήματα.

Τα τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν για μήνες στο ντουλάπι. Οργανωθείτε και μάθετε να ψωνίζετε ανάλογα με τις ποσότητες που καταναλώνετε και μην προσθέτετε διαρκώς νέα προϊόντα σπρώχνοντας στο ντουλάπι διαρκώς προς τα πίσω τα ήδη υπάρχοντα. Κάθε λίγες εβδομάδες, ελέγχετε τα ντουλάπια σας και τακτοποιείτε τα τρόφιμα σύμφωνα με την ημερομηνία λήξης.

Mην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες τροφίμων.

3. Μη χρησιμοποιείτε τα ντουλάπια από τα οποία περνάνε σωλήνες καλοριφέρ ή δίπλα τους βρίσκεται η κουζίνα για να αποθηκεύετε τρόφιμα.

Η θερμότητα δεν κάνει καλό στη συντήρησή τους. Επίσης, διαβάζετε επάνω στις συσκευασίες αν κάποιο προϊόν χρειάζεται ειδικό περιβάλλον. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα λάθη.

4.Αποφύγετε να αποθηκεύετε τρόφιμα στα ίδια ντουλάπια που βάζετε απορρυπαντικά, καθαριστικά και άλλα χημικά προϊόντα.

5. Υπάρχουν προϊόντα που δεν πρέπει να τα βλέπει καθόλου το φως,

π.χ. το λάδι, γι’ αυτό φροντίστε να τα συντηρείτε σωστά. Ακόμα και τα πορτάκια με αμμοβολισμένο γυαλί μπορεί να επηρεάσουν τη συντήρηση ενός μπουκαλιού.

6. Τοποθετήστε τα τρόφιμα στο ψυγείο ανάλογα με την εσωτερική του θερμοκρασία. 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 °C ή και χαμηλότερη και του καταψύκτη στους περίπου -15°C έως 18°C. Ωστόσο η θερμοκρασία δεν είναι ίδια στο εσωτερικό του ψυγείου. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία είναι:

2 °C στο χαμηλότερο ράφι (που είναι και το πιο ψυχρό σημείο του ψυγείου)
5 °C στο μεσαίο ράφι
8°C στο ψηλότερο ράφι
10-15 °C στα ράφια, στην πόρτα του ψυγείου

Στο χαμηλότερο ράφι, στα ειδικά συρτάρια, τοποθετούμε τα φρούτα και τα λαχανικά, όπου έχουμε φροντίσει να είναι άπλυτα. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να χαλάνε γρηγορότερα.

Στο αμέσως επόμενο ράφι, τοποθετούμε τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου όπως είναι το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε στεγανά ή σκεπασμένα δοχεία, για να εμποδίσουμε την διαρροή υγρών σε άλλα τρόφιμα.

Τρόφιμα όπως αυγά, γάλα, τυριά, γιαούρτι, αλλαντικά, κέικ, περισσεύματα τροφών καθώς και προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα», τα τοποθετούμε στα δυο ψηλότερα ράφια του ψυγείου. Τέλος, στα ράφια στην πόρτα του ψυγείου, τοποθετούμε τρόφιμα όπως βούτυρο, μουστάρδα, αναψυκτικά και ποτά.

7. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο γυάλινα δοχεία αντί πλαστικά.

 

 

www.organiclife.gr

http://spirossoulis.com

 

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr