Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο στο σώμα μας. Μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την κακή διατροφή και τις επιλογές του τρόπου ζωής μας, την κατανάλωση αλκοόλ, την ακεταμινοφαίνη, τα παυσίπονα, και τις τοξίνες από το περιβάλλον.

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα του αίματος από τις τοξίνες και μετατρέπει τα απόβλητα από τις μεταβολικές λειτουργίες σε ουρία για να αποβληθεί από τα ούρα. Δημιουργεί χολή για να βοηθήσει στην πέψη των λιπών και των υδατανθράκων. Επίσης, φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα και συνθέτει γλουταθειόνη, το κύριο αντιοξειδωτικό που βοηθά να δράσουν και τα άλλα αντιοξειδωτικά. Βοηθά, επίσης, στην ισορροπία σακχάρων του αίματος και δημιουργεί τα ερυθρά κύτταρα του αίματος.

Η κακή λειτουργία του ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη. Η οξεία ηπατική δυσλειτουργία περιλαμβάνει την ηπατίτιδα Α, Β, και C, οι οποίες θεωρούνται μολυσματικές, ιογενείς φλεγμονές που προκαλούνται από την διαπροσωπική επαφή, την σεξουαλική επαφή, ή το αίμα.

Κίρρωση του ήπατος, συμβαίνει, συνήθως από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Όμως, και η μη αλκοολική λιπώδης νόσο του ήπατος είναι πια σήμερα, συχνή.

Η μεταμόσχευση ήπατος, εάν υπάρχει πολύ μεγάλη βλάβη θεωρείται η κατάλληλη θεραπεία.

Ευτυχώς, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, το ήπαρ μπορεί να αναγεννηθεί.

Βότανα που θα ωφελήσουν το συκώτι, ανεξάρτητα από την κατάσταση του:

(1) Γαϊδουράγκαθο (Silymarin): Αυτό είναι το καλύτερο βότανο από όλα για τις ηπατικές ασθένειες ή / και προστατεύει το φυσιολογικό ήπαρ από τις καθημερινές τοξίνες. Το γαϊδουράγκαθο γάλα είναι διαθέσιμο σε κάψουλες ή σε εκχύλισμα και μερικές φορές ονομάζεται σιλυμαρίνη, που είναι το ενεργό συστατικό που βρίσκεται στους σπόρους. Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα ανθοφόρο φυτό που βρίσκεται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Έχει αποδειχθεί κλινικά ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και επισκευάζει τις ηπατικές βλάβες. Συνιστάται είτε σε χάπι ή σε μορφή εκχυλίσματος με δοσολογικές ποσότητες που κυμαίνονται από 100 έως 1000 mg. Όσοι έχουν προβλήματα στο ήπαρ λαμβάνουν 300 mg τρεις φορές την ημέρα. Είτε το ήπαρ χρειάζεται θεραπεία είτε προστασία, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όσο καιρό κάποιος θέλει. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους γαϊδουράγκαθου για βάμματα.

(2) Πικραλίδα: Είναι ένα άλλο βότανο για το συκώτι και μερικές φορές αναμειγνύεται με το γαϊδουράγκαθο σε κάψουλες, σε συνδυασμό. Μερικοί προτιμούν τσάι από πικραλίδα. Εκτός του ότι είναι μια καλή πηγή των πιο σημαντικών βιταμινών, περιέχει σίδηρο, κάλιο και ψευδάργυρο. Η πικραλίδα διεγείρει την παραγωγή χολής και η ροή της χολής μεταξύ της χοληδόχου κύστης και του ήπατος για τη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και τη γενική υγεία. Χρησιμοποιήστε χύμα κομμάτια ρίζας πικραλίδας για βάμματα.

(3) Ρίζα κολλιτσίδας: Τα κομμένα κομμάτια κομμένα ρίζας μπορεί εύκολα να γίνουν τσάι. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα βότανα που καθαρίζουν το αίμα στην ιατρική Ayurvedic. Τονώνει, επίσης, την ροή της χολής, ενώ βοηθά το εξασθενημένο ήπαρ στον καθαρισμό του αίματος και στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Μικρά κομμάτια ρίζας κολλιτσίδας είναι ιδανικά για βάμματα.

(4) Αγκινάρα (cynarin): Αυτό το βότανο βοηθά, επίσης, την παραγωγή χολής και τη ροή. Βοηθά στην πρόληψη της χολολιθίασης και μπορεί επίσης να μειώσει τον ίκτερο. Αποξηραμένα φύλλα ή αποξηραμένα φύλλα και τα μπουμπούκια ανθέων σε συνδυασμό χρησιμοποιούνται για βάμματα, αλλά και η ρίζα.

(5) Κουρκούμη (κουρκουμίνη): Είναι το κατάλληλο βότανο για όλες τις φλεγμονές. Δεδομένου ότι οι περισσότερες ασθένειες του ήπατος είναι φλεγμονώδεις, είναι απαραίτητο για την επούλωση του ήπατος. Η κουρκουμίνη είναι διαθέσιμη σε κάψουλες. Αλλά για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απορρόφηση, πρέπει να συνδυαστεί με πιπερίνη, ένα ενεργό συστατικό από το μαύρο πιπέρι. Ορισμένοι προτείνουν, επίσης, την ανάμειξη της σκόνης της κουρκουμίνη σε λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο . Παραδοσιακά, η κουρκούμη αναμιγνύεται με θερμαινόμενο λίπος, γάλα, ή έλαιο καρύδας για την ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητά της.

Βότανα που βοηθούν στη λειτουργία του συκωτιού

Αγκινάρα, αγριάδα, αγριμόνιο, αχιλλαία, αψιθιά, τζίνσενγκ, ερυθραία, κάρδαμο, καρότο, κύμινο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μαρούλι, μέντα, μηλιά, πικραλίδα, σουσάμι, φλισκούνι, μπολντό.

Βότανα για τις ηπατικές παθήσεις

Γαϊδουράγκαθο, αγιάγκαθο, αγκινάρα (ηπατική ανεπάρκεια), αγριάδα, αγριμόνιο, άζαρο, άκανθος, αστερούλα, βάλσαμο, βερβερίδα, βρόμη, γκέο, δενδρολίβανο, ερυθραία, κάππαρη, κιχώριο, κρεμμύδι, λινάρι (ηπατικός πόνος), λυκοπόδιο, μαρρούβιο, μηνύανθος, μολόχα, μπέλλα, μπελαντόνα (ηπατικός πόνος), μπολντέα, πεντάνευρο, πικραλίδα, πορτοκαλιά, ροδακινιά, ροδιά, σκόρδο, φλαμουριά, φραουλιά, σύμφυτο, χελιδόνιο.

 

πηγή:http://www.emedi.gr

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr