1. Ξεκίνησε με ένα σχέδιο (ιδανικά, το προηγούμενο βράδυ!).
Τη νύχτα μόλις κοιμηθεί η μικρή μου, μου αρέσει να κάθομαι και να γράφω τη λίστα με τις υποχρεώσεις μου για την επόμενη μέρα. Αυτό μου διασφαλίζει, ότι ξεκινώ το επόμενο πρωί με μια αίσθηση σκοπού και ξέρω ακριβώς τι πρέπει να κάνω όλη την ημέρα. Όταν υπάρχει ένας στόχος στο μυαλό σου, είναι πιο εύκολο για εσένα να παρακολουθείς την πρόοδό σου.
Δράση: Τα τελευταία 30 λεπτά λοιπόν κάθε εργάσιμης ημέρας να τα διαθέτεις προγραμματίζοντας για την επόμενη. Εάν σκοπεύεις να εργαστείς έξι ώρες την ημέρα στην επιχείρησή σου, αποφάσισε για τις πιο σημαντικές εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν και επικεντρωσου σε αυτές. Αν έχεις παιδιά, κατανόησε ότι θα υπάρξουν διακοπές, γι ‘αυτό κάνοντας αυτά που σου προτείνω θα είσαι πιό συγκεντρωμένος.
2. Προγραμμάτισε την ”σπατάλη χρόνου”.
Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με το χρονικό διάστημα που μπορούμε εύκολα να εξαφανίσουμε… ναι, τα κοινωνικά μέσα είναι σίγουρα ένα από αυτά. Μπορείς να ξεκινήσεις με τις καλύτερες προθέσεις και ξαφνικά να συνειδητοποιήσεις ότι έχουν περάσει 3 ώρες και εσύ ακόμα χαζεύεις στο internet. Αρχικά τσεκάρεις τα email σου και μετά μόλις αρχίσεις να μπαίνεις στα social, ξεκινάει η διαροή πολίτιμης ενέργειας. Σου προτείνω λοιπόν να μην ξεκινήσεις την ημέρα σου με την ”σπατάλη χρόνου”, αντίθετα, να επιλέξεις άλλες εργασίες που περιλαμβάνουν πιο ενεργή δημιουργία από την πλευρά σου (π.χ. συγγραφή άρθρων). Μην ξεχνάς πως το πρωί έχουμε καθαρό μυαλό για να πέρνουμε αποφάσεις και να είμαστε δημιουργικοί.
Δράση: Όρισε το χρόνο χρόνο που θα ξοδέψεις για κάθε τί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήσε ένα χρονόμετρο! Έχω το χρονοδιακόπτη κουζίνας μου. Τυχόν email που θα έρθουν μετά από αυτό θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη χρονική περίοδο.
3. Διατήρησε συγκεκριμένες ώρες.
Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, ο χρόνος σου μπερδεύεται. Πολύ εύκολα αποσυντονίζομαι και πηγαίνω να ισιώσω το τραπεζομάντηλο που δεν μου κάθεται καλά στο μάτι και ξαφνικά βρίσκομαι στο πίσω μπαλκόνι και απλώνω ρούχα. Η ευελιξία του χρόνου όταν εργάζομαι από το σπίτι μπορεί σίγουρα να είναι ένα δίκοπο σπαθί διοτι απο τη μία απολαμβάνω την ευελιξία απο την άλλη όμως πρέπει να είμαι εξαιρετικά προσεκτική ώστε να μην καταλήξω στο γραφείο για ώρες. Η παγίδα όταν δουλεύουμε απο το σπίτι είναι οτι τελικά δουλεύουμε περισσότερο.
Δράση: Δούλεψε συγκεκριμένες ώρες προσαρμοσμένα στον δικό σου τρόπο ζωής. Αυτή είναι η ευελιξία που λειτουργεί προς όφελός μας, αλλιώς πολύ εύκολα μπορούμε να μπούμε σε ένα χάος και να νιώθουμε μονίμως κουρασμένοι. Το κλειδί για τη διαχείριση του χρόνου είναι να καταλάβεις πώς ρέει στη ζωή σου.
Δουλεύεις από το σπίτι; Mοιράσου μαζί μας την εμπειρία σου!!
Leave a Reply