Ένα καλό πρωινό είναι must για να ξεκινήσεις τη μέρα σου ♥
Η βρώμη αποτελεί καλή πηγή ποιοτικής πρωτεΐνης, που κυμαίνεται από 11-17% κατά ξηρό βάρος, το οποίο είναι υψηλότερο από τα περισσότερα δημητριακά. Η κύρια πρωτεΐνη στη βρώμη ονομάζεται αβεναλίνη (80%), η οποία δεν απαντάται σε κανένα άλλο δημητριακό ενώ μοιάζει με ορισμένες πρωτεΐνες των οσπρίων.
Τα βραζιλιάνικα φυστίκια βοηθούν στην πέψη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα ψευδαργύρου που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την ακμή ή μειώνει την εμφάνισή της. Η πλούσια βιταμίνη και το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του ελαίου του, είναι η κύρια αιτία αυτής της προστατευτικής ιδιότητας.
Έχουν υψηλή συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και οργανικές ενώσεις που κάνουν αυτόν τον ξηρό καρπό ισχυρό φυσικό φάρμακο απέναντι στους ιούς και τις ασθένειες της εποχής.
Περιέχουν σελήνιο, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, απ’ όπου παράγονται, διανέμονται και ρυθμίζονται μερικές από τις σημαντικότερες ορμόνες του σώματος. Επίσης, η υψηλή συγκέντρωση σεληνίου σου εξασφαλίζει ενισχυμένο μεταβολισμό.
Vegan ”ρυζόγαλο” με καραμελωμένα μήλα και βραζιλιάνικα φυστίκια
Υλικά
1 κούπα βρώμη
2 κούπες νερό
2 κ.γ. ζάχαρη καρύδας
1 κ.σ. ταχίνι αναποφλοίωτο
1κ.γ. λάδι καρύδας
Για το γαρνίρισμα
1 μήλο κομμένο σε κύβους
λίγα βραζιλιάνικα φυστίκια
1/2 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/3 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλο
3 κ.σ. αλεύρι αμυγδάλου
2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
1 κ.γ. λάδι καρύδας
- Ζεσταίνουμε το νερό με τη βρώμη σε μεσαία φωτιά. Μόλις πήξει προσθέτουμε το λάδι καρύδας ανακατεύουμε και αφαιρούμε από το φωτιά. Προσθέτουμε το ταχίνι και τη ζάχαρη καρύδας, το περιχύνουμε σε δύο μπολάκια και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε τα βραζιλιάνικα φυστίκια και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτώς από το μήλο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καραμελώσει και προσθέτουμε το μήλο. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και το αφαιρούμε από τη φωτιά. Αυτό το κάνουμε για να παραμείνει τραγανό το μήλο.
- Ρίχνουμε το μείγμα στα μπολάκια με τη βρώμη και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγη κανέλα ακόμα.
Καλή σας απόλαυση ♥
Leave a Reply