Με τη σημαντική αύξηση στην πρόσληψη γλουτένης κατά τα τελευταία 50 χρόνια -λόγω της παρουσίας της παντού και της υπερκατανάλωσης προϊόντων που κατασκευάζονται με πολύ ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου- υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.
Οι άνθρωποι με ευαισθησία στη γλουτένη, αν την τρώνε συχνά, έχουν δυσάρεστα συμπτώματα: πόνους στο στομάχι, φούσκωμα, καούρες, πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, εξανθήματα του δέρματος, κόπωση, αϋπνία, για να αναφέρουμε μερικά από τα πιο κοινά.
Δοκιμάστε να κόψετε τη γλουτένη έστω για 15 ημέρες και τα αποτελέσματα θα μιλήσουν στο σώμα σας!!
Πάμε λοιπόν στο ψωμάκι μας που ετοίμασα με τόσο αγάπη αποκλειστικά για εσάς αφού αυτή η συνταγή υπάρχει προς το παρόν, μόνο εδώ!!
Ξεκινάμε λοιπόν:
Yλικά:
Αλεύρι κινόα 260 γρ.
Αλεύρι ρεβυθιού 140γρ.
2κ.γ άμυλο ταπιόκας*
1κ.γ αλεύρι από arrowroot ή αραρούτι*
1κ.γ. άμυλο αραβοσίτου
350ml νερό
1κ.γ. αλάτι
1κ.γ. καστανή ζάχαρη
1κ.γ. ξηρή μαγιά
1 μικρό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρή πιπεριά 3κ.σ. ελαιόλαδο
προαιρετικά: μαύρο και άσπρο σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα ξηρά υλικά, μετά σιγά σιγά ρίχνουμε απο πάνω το νερό και ανακατατεύουμε. Θα γίνει ένα πηκτό μείγμα, βγάλτε εντελώς απο το μυαλό σας τη ζύμη του κανονικού ψωμιού, το ψωμί χωρίς γλουτένη έχει άλλη λογική. Όταν γίνει όπως της εικόνας είναι έτοιμο.
Σε ένα μούλτι ανκατεύουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά, να γίνουν λεπτά κομματάκια όχι λιωμένα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα μας, τα ανακατεύουμε, καλύπτουμε το μείγμα με μία πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα σε σκιερό μέρος.
Μετά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά.
Ενημερώνω πως αυτό το ψωμί δε φουσκώνει πολύ.
Καλή επιτυχία περιμένω και δικές σας συνταγές και ιδέες!!!
*Αλεύρι από arrowroot : Είδος αλευριού σε μορφή σκόνης από την ρίζα ενός τροπικού φυτού με το ίδιο όνομα. Χρησιμοποιείται ως άλευρο ή ως πηκτικό
*H Tapioca προέρχεται από μια ρίζα της Λατινικής Αμερικής, την Γιούκα,
ή Μανιόκ ή Κασσάβε και περιέχει πολλούς υδατάνθρακες που πέπτονται εύκολα και λίγη πρωτεΐνη. Είναι άγευστο, χωρίς γλουτένη και χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο στα τρόφιμα.
Leave a Reply