Τι είναι το ντίνκελ;
Το ντίνκελ (Triticum spelta) είναι ένα αρχαίο δημητριακό που δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό σιτάρι (Triticum aestivum) ή βρώμη (Avena sativa). Είναι της ίδια οικογένειας αλλά έχει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Σκεφτείτε το σαν ένα ξαδεφάκι του σιταριού. Το δημητριακό αυτό είναι γνωστό στην Γερμανία ως “Ντίνκελ”, σε πολλά μέρη του κόσμου ως “Σπελτ” και στην Ελλάδα ως “Όλυρα” ή “Αγριοσίταρο”. Το ντίνκελ δυναμώνει τον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει. Το ντίνκελ έχει λιγότερη γλουτένη από το κοινό σιτάρι, καθιστώντας το πιο εύπεπτο.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (λογικό), αλλά έχει αρκετά υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης (15-20%) και φυτικών ινών (30%). Επιπρόσθετα, το ντίνκελ περιέχει σημαντικά επίπεδα σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, καλίου, θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος.
Βοηθάει πάρα πολύ στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και χαλκού ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Η νιασίνη βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, ενώ αρκετά από τα προαναφερθέντα στοιχεία συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η θιαμίνη είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ τέλος, επειδή οι υδατάνθρακες στο μεγαλύτερό τους ποσοστό είναι φυτικές ίνες, μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς.
Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το σιτάρι με ντίνκελ και ίσως δείτε και εσείς τη διαφορά που είδα εγώ. Σταμάτησα να αισθάνομαι πρήξιμο και βάρος όπως ένιωθα παλιότερα. Πάμε λοιπόν στη συνταγή μας!!
Ψωμί από αλεύρι ντίνκελ ολικής με σουσάμι και παπαρουνόσπορο
ΥΛΙΚΑ
500γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
350ml νερό
1.κ.γ. ξερή μαγιά
1κ.γ. αλάτι
1κ.γ. ξύδι
*προαιρετικά σουσάμι και παπαρουνόσπορος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε σε ένα μπόλ τα ξερά υλικά και μετά προσθέτουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας.
Το αφήνουμε για 20 λεπτά να κάτσει και μετά το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Τα κάνουμε δύο φραντζολάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Τα καλύπτουμε με πετσέτα και τα βάζουμε σε σκοτεινό μέρος. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
Όταν έρθει η ώρα τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο αν θέλουμε και τα ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 210 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) .
Δοκιμάστε το και στείλτε μας φωτογραφία να την ανεβάσουμε στο facebook!! Θα χαρούμε να έχουμε και δικές σας ιδέες!!!
Βιβή Μανικη
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις γνώσεις και τις συνταγές.
Mama Earth
Kαι εμείς σας ευχαριστούμε!!!