Τι είναι το ντίνκελ;

Το ντίνκελ (Triticum spelta) είναι ένα αρχαίο δημητριακό που δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό σιτάρι (Triticum aestivum) ή βρώμη (Avena sativa). Είναι της ίδια οικογένειας αλλά έχει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Σκεφτείτε το σαν ένα ξαδεφάκι του σιταριού. Το δημητριακό αυτό είναι γνωστό στην Γερμανία ως “Ντίνκελ”, σε πολλά μέρη του κόσμου ως “Σπελτ” και στην Ελλάδα ως “Όλυρα” ή “Αγριοσίταρο”. Το ντίνκελ δυναμώνει τον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει. Το ντίνκελ έχει λιγότερη γλουτένη από το κοινό σιτάρι, καθιστώντας το πιο εύπεπτο.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (λογικό), αλλά έχει αρκετά υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης (15-20%) και φυτικών ινών (30%). Επιπρόσθετα, το ντίνκελ περιέχει σημαντικά επίπεδα σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, καλίου, θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος.

Βοηθάει πάρα πολύ στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και χαλκού ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Η νιασίνη βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, ενώ αρκετά από τα προαναφερθέντα στοιχεία συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η θιαμίνη είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ τέλος, επειδή οι υδατάνθρακες στο μεγαλύτερό τους ποσοστό είναι φυτικές ίνες, μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς.

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το σιτάρι με ντίνκελ και ίσως δείτε και εσείς τη διαφορά που είδα εγώ. Σταμάτησα να  αισθάνομαι πρήξιμο και βάρος όπως ένιωθα παλιότερα. Πάμε λοιπόν στη συνταγή μας!!

Ψωμί από αλεύρι ντίνκελ ολικής με σουσάμι και παπαρουνόσπορο

ΥΛΙΚΑ

500γρ.  αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης

350ml νερό

1.κ.γ. ξερή μαγιά

1κ.γ. αλάτι

1κ.γ. ξύδι

*προαιρετικά σουσάμι και παπαρουνόσπορος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε σε ένα μπόλ τα ξερά υλικά και μετά  προσθέτουμε τα υγρά. Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας.

Το αφήνουμε για 20 λεπτά να κάτσει και μετά το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Τα κάνουμε δύο φραντζολάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί όπου έχουμε βάλει λαδόκολλα.

Τα καλύπτουμε με πετσέτα και τα βάζουμε σε σκοτεινό μέρος. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.

Όταν έρθει η ώρα τα ραντίζουμε με λίγο νεράκι, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο αν θέλουμε και τα ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 210 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) .

Δοκιμάστε το και στείλτε μας φωτογραφία να την ανεβάσουμε στο facebook!! Θα χαρούμε να έχουμε και δικές σας ιδέες!!!

Αλεξάνδρα Κύρκου

Αλεξάνδρα Κύρκου

Eίμαι μαμά, σύζυγος και φίλη της χορτοφαγικής και gluten free διατροφής. Απο την παιδική ηλικία ασχολούμαι με τον αθλητισμό και έκανα πρωταθλητισμό στο μπάσκετ με συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδος. Σπούδασα ειδικός αεροπορικών εταιρειών και εργάστηκα για την Varig βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία . Στην πορεία όμως επιλέγοντας αυτό που έλεγε η καρδιά μου, αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση. Το 2011 εκπαιδεύτηκα στο AYURVEDIC FACE & HEAD MASSAGE, REJUVANCE , GUA SHA και πήρα μύηση REIKI πρώτου βαθμού. Πέρασα αρκετό χρονικό διάστημα σε κέντρα διαλογισμού παρακολουθώντας διάφoρες τεχνικές διαλογισμού και σεμινάρια (vipassana, kundalini, Nadabrahma meditation, κ.α.) Το 2013 τελείωσα τη διετή εκπαίδευσή μου στα ιατρικά μαθήματα Ανατομίας-Παθολογίας (σχολή Νatural Health Science). Το 2014 ήρθα αντιμέτωπη με ένα αυτοάνοσο το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω μέσα από το σώμα μου βιωματικά πλέον, το πόσο σημαντική είναι η τροφή.Παρατηρώντας στον ίδιο μου τον εαυτό πόσο σημαντικές αλλαγές μπορούν να συμβούν, εμβάθυνα στη Διατροφή και στην Αυτογνωσία . Το 2017 εκπαιδεύτηκα σαν Raw Food Cef στα γλυκά που είναι και η αδυναμία μου. Θέλοντας να μεταφέρω στον συνάνθρωπο τις γνώσεις μου δημιούργησα το mamaearth.gr για να δεσμεύσω τον εαυτό μου να τρέφομαι σωστά και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Το 2019 σπούδασα στο Eθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα εργάζομαι ως Coach Υγείας, Ευεξίας, Άσκησης και Μακροβιότητας και παραδίδω διάφορα workshop μαγειρικής. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια για την Εναλλακτική Διατροφή και δεν σταματάω την εξερεύνηση και τον πειραματισμό καθώς είναι πολύ σημαντικό ο συνδυασμός μιας νόστιμης και ταυτόχρονα υγιεινής διατροφής . Όταν τρέφομαι σωστά αισθάνομαι, σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου και τους άλλους.