Γειά σας!!

Στη συνταγή αυτή έχουμε τα εξής super υλικά. Ρεβίθια, σκόρδο, ταχίνι και γλυκοπατάτα.

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 , C, D3, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Λόγω του ότι περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού διότι μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της τροφής. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Προστατεύει τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε αμινοξέα – κυρίως γλουταμίνη, αργινίνη και λευκίνη και όταν συνδυαστεί με όσπρια παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας- γεγονός που το καθιστά πολύτιμο τρόφιμο σε όσους νηστεύουν.
Παρόλο που είναι λιπαρό τρόφιμο δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη άρα αποτελεί μία έξοχη επιλογή για άτομα που προσέχουν την χοληστερίνη τους.
Παρέχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου – μέταλλα αναγκαία για τη υγεία των οστών.
Παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη κτλ.). Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού και ειδικότερα του νευρικού συστήματος.
Περιέχει σελήνιο το οποίο αποτελεί ζωτικό συστατικό των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες.

 

Υλικά

4 γλυκοπατάτες

1/2 πακέτο ρεβύθια βρασμένα

1/2 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 1/2 κ.γ. κόλιανδρο

λίγο αλάτι ή λεμόνι

Σώς σκόρδου 

1/3 κούπας αναποφλοίωτο ταχίνι

χυμό από μισό λεμόνι

3 κ.γ. φρέσκο άνιθο

3 σκελίδες σκόρδο

1 κ.γ. μέλι

λίγο νερό

Γαρνίρισμα 

Ντοματίνια, μαϊντανός και λεμόνι

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το βράδυ. Τα βράζουμε και σε ένα τηγάνι τα σοτάρουμε σε μεσαία φωτιά με λίγο λαδάκι με το κύμινο, την κανέλα, την πάπρικ, τον κόλιανδρο και το αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα και τις κόβουμε κατά μήκος για να τις χρησιμοποιήσουμε μετά σαν βάρκες. Τις ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Μόλις τρυπιούνται με το πιρούνι είναι έτοιμες.

Φτιάχνουμε και τη σώς ανακατεύοντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Προσθέτουμε περισσότερο νεράκι και λεμόνι αν χρειαστεί.

Πατάμε με πιρουνάκι λίγο τις γλυκοπατάτες, βάζουμε μέσα ρεβύθια και περιχύνουμε την σώς. Γαρνίρουμε με ντοματίνια, λεμόνι και μαϊντανό.

Καλή σας απόλαυση ♥

 

 

Αλεξάνδρα Κύρκου

Αλεξάνδρα Κύρκου

Eίμαι μαμά, σύζυγος και φίλη της χορτοφαγικής και gluten free διατροφής. Απο την παιδική ηλικία ασχολούμαι με τον αθλητισμό και έκανα πρωταθλητισμό στο μπάσκετ με συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδος. Σπούδασα ειδικός αεροπορικών εταιρειών και εργάστηκα για την Varig βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία . Στην πορεία όμως επιλέγοντας αυτό που έλεγε η καρδιά μου, αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση. Το 2011 εκπαιδεύτηκα στο AYURVEDIC FACE & HEAD MASSAGE, REJUVANCE , GUA SHA και πήρα μύηση REIKI πρώτου βαθμού. Πέρασα αρκετό χρονικό διάστημα σε κέντρα διαλογισμού παρακολουθώντας διάφoρες τεχνικές διαλογισμού και σεμινάρια (vipassana, kundalini, Nadabrahma meditation, κ.α.) Το 2013 τελείωσα τη διετή εκπαίδευσή μου στα ιατρικά μαθήματα Ανατομίας-Παθολογίας (σχολή Νatural Health Science). Το 2014 ήρθα αντιμέτωπη με ένα αυτοάνοσο το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω μέσα από το σώμα μου βιωματικά πλέον, το πόσο σημαντική είναι η τροφή.Παρατηρώντας στον ίδιο μου τον εαυτό πόσο σημαντικές αλλαγές μπορούν να συμβούν, εμβάθυνα στη Διατροφή και στην Αυτογνωσία . Το 2017 εκπαιδεύτηκα σαν Raw Food Cef στα γλυκά που είναι και η αδυναμία μου. Θέλοντας να μεταφέρω στον συνάνθρωπο τις γνώσεις μου δημιούργησα το mamaearth.gr για να δεσμεύσω τον εαυτό μου να τρέφομαι σωστά και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Το 2019 σπούδασα στο Eθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα εργάζομαι ως Coach Υγείας, Ευεξίας, Άσκησης και Μακροβιότητας και παραδίδω διάφορα workshop μαγειρικής. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια για την Εναλλακτική Διατροφή και δεν σταματάω την εξερεύνηση και τον πειραματισμό καθώς είναι πολύ σημαντικό ο συνδυασμός μιας νόστιμης και ταυτόχρονα υγιεινής διατροφής . Όταν τρέφομαι σωστά αισθάνομαι, σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου και τους άλλους.