Αρχικά ας γνωρίσουμε τον φαγόπυρο!!

Είναι πλήρης πηγή πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με τη βρώμη, που πρέπει να συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς ή σταφίδες για να είναι διατροφικά πλήρης, ο φαγόπυρος από μόνος του αποτελεί πλήρη πηγή πρωτεΐνης, περιέχει δηλαδή και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που δε μπορεί να παράξει το σώμα μας. Το γεγονός αυτό το καθιστά ένα πολύτιμο υλικό για όσους ακολουθούν φυτική διατροφή. Μια κούπα φαγόπυρο περιέχει περίπου 23γρ πρωτεΐνης, σου δίνει δηλαδή τη μισή ποσότητα πρωτείνης που χρειάζεσαι μέσα στη μέρα.

Καθαρίζει και ενισχύει το έντερο. Ο φαγόπυρος αυξάνει τα καλά βακτήρια στο έντερο που βοηθούν στη πέψη και εξοστρακίζουν τα κακά βακτήρια. Επίσης ο φαγόπυρος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, που ως γνωστόν βοηθάει στη καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία.Ο φαγόπυρος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό και μαγνήσιο που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στη πρόληψη ασθενειών. Επίσης τα ιχνοστοιχεία αυτά βοηθούν στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.

Συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Ο φαγόπυρος είναι πλούσιος σε ρουτίνη, που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό στο σώμα εμποδίζοντας τη δημιουργία κακής χοληστερόλης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φαγόπυρου μπορεί να μειώσει τη κακή χοληστερίνη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή.
Διατηρεί τα επίπεδα ζαχάρου χαμηλά. Ο φαγόπυρος έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα δεν θα έχουν απότομες αυξομειώσεις. Επομένως θα αισθάνεσαι λιγότερη κόπωση, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις και αυξομειώσεις στη διάθεση που συνεπάγεται η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε μία πρώτη ύλη όταν μαγειρευτεί χάνει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά της. Όταν όμως γίνει φύτρο όχι μόνο τα διατηρεί, αλλά τα πολλαπλασιάζει.

Πώς φτιάχνουμε φύτρα φαγόπυρου; 

Αρχικά τα ξεπλένουμε σε ένα σουρωτήρι. Τα αφήνουμε εκεί, βάζουμε ένα πιάτο από κάτω και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα διότι θέλουν σκοτάδι. Τα βρέχουμε βάζοντάς τα κάτω από τη βρύση με το σουρωτήρι, πρωί, μεσημέρι, βράδυ για 3 μέρες περίπου, μέχρι δηλαδή να γίνει φύτρο. Το αφήνουμε να στεγνώσει, το βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο και το διατηρούμε στο ψυγείο. Είναι έτοιμο να συνοδέψει τις σαλάτες σας τόσο απλά. Αν θέλετε να το κάνετε τραγανό και να το τρώτε σαν σνάκ, βάλτε το στον αφυγραντήρα ή αν δεν έχετε στον φούρνο στους 50°C και το αφήνετε για 12 ώρες.

Καλή σας απόλαυση ♥

Αλεξάνδρα Κύρκου

Αλεξάνδρα Κύρκου

Eίμαι μαμά, σύζυγος και φίλη της χορτοφαγικής και gluten free διατροφής. Απο την παιδική ηλικία ασχολούμαι με τον αθλητισμό και έκανα πρωταθλητισμό στο μπάσκετ με συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδος. Σπούδασα ειδικός αεροπορικών εταιρειών και εργάστηκα για την Varig βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία . Στην πορεία όμως επιλέγοντας αυτό που έλεγε η καρδιά μου, αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση. Το 2011 εκπαιδεύτηκα στο AYURVEDIC FACE & HEAD MASSAGE, REJUVANCE , GUA SHA και πήρα μύηση REIKI πρώτου βαθμού. Πέρασα αρκετό χρονικό διάστημα σε κέντρα διαλογισμού παρακολουθώντας διάφoρες τεχνικές διαλογισμού και σεμινάρια (vipassana, kundalini, Nadabrahma meditation, κ.α.) Το 2013 τελείωσα τη διετή εκπαίδευσή μου στα ιατρικά μαθήματα Ανατομίας-Παθολογίας (σχολή Νatural Health Science). Το 2014 ήρθα αντιμέτωπη με ένα αυτοάνοσο το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω μέσα από το σώμα μου βιωματικά πλέον, το πόσο σημαντική είναι η τροφή.Παρατηρώντας στον ίδιο μου τον εαυτό πόσο σημαντικές αλλαγές μπορούν να συμβούν, εμβάθυνα στη Διατροφή και στην Αυτογνωσία . Το 2017 εκπαιδεύτηκα σαν Raw Food Cef στα γλυκά που είναι και η αδυναμία μου. Θέλοντας να μεταφέρω στον συνάνθρωπο τις γνώσεις μου δημιούργησα το mamaearth.gr για να δεσμεύσω τον εαυτό μου να τρέφομαι σωστά και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Το 2019 σπούδασα στο Eθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα εργάζομαι ως Coach Υγείας, Ευεξίας, Άσκησης και Μακροβιότητας και παραδίδω διάφορα workshop μαγειρικής. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια για την Εναλλακτική Διατροφή και δεν σταματάω την εξερεύνηση και τον πειραματισμό καθώς είναι πολύ σημαντικό ο συνδυασμός μιας νόστιμης και ταυτόχρονα υγιεινής διατροφής . Όταν τρέφομαι σωστά αισθάνομαι, σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου και τους άλλους.