Γειά σας!!
Σήμερα το bowl μου έχει φακές σαλάτα. Το special αυτής της συνταγής είναι η απίστευτη μυρωδιά από το ginger και το φρέσκο μαιντανό, καθώς και το μίσο που θα γνωρίσουμε τώρα.
Τί είναι το μίσο;
Το μίσο είναι ένα είδος πάστας, το οποίο θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι Ασιάτες έχοντας αντιληφθεί ότι η σόγια είναι πολύ δυναμωτική αλλά σχετικά δύσπεπτη τροφή, βρήκαν τρόπους να την επεξεργαστούν και να την κάνουν πιο εύπεπτη και θρεπτική και τη συναντάμε ως τόφου, τέμπε, μίσο, σάλτσα σόγιας και ταμάρι.
Υπάρχουν διάφορα είδη μίσο, ανάλογα με τα υλικά που περιέχει και το χρόνο ζύμωσης. Λόγω των ενζύμων που προκαλούν τη ζύμωση, το μίσο βοηθά πολύ την πέψη, τονώνει και καθαρίζει το αίμα και δίνει πολύ ενέργεια στον οργανισμό, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες(ιδιαίτερα Β12), θεωρείται δε ότι συμβάλλει στην προστασία από τη ραδιενέργεια.
Η σούπα μίσο καταναλώνεται στη μακροβιοτική όλες τις μέρες του χρόνου. Πέρα από τη θρεπτική του αξία, το μίσο νοστιμίζει πολύ τα φαγητά, ειδικά τις ουδέτερες, γευστικά χορτόσουπες.
Για να διατηρηθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του μίσο και οι μικροοργανισμοί που περιέχει, δεν πρέπει να το διαλύσουμε απ’ευθείας στο φαγητό που κοχλάζει, αλλά να το διαλύσουμε σε καυτό νερό που θα βγάλουμε από την κατσαρόλα και στη συνέχεια, αφού κλείσουμε τη φωτιά και το φαγητό δεν κοχλάζει πια, προσθέτουμε το διαλυμένο μίσο.
Φακές σαλάτα με μίσο και ginger
Υλικά
Μισό πακέτο (250γρ) φακές
1 πράσσο
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
μία χούφτα ντοματίνια
1 κουταλάκι μίσο
1/2 κουταλάκι τριμμένο ginger
2 φύλλα δάφνης
μαιντανός
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις φακές, με το πράσσο, τα καρότα, το σκόρδο και τη δάφνη.
- Όταν είναι έτοιμα φυλλάμε ένα μικρό ποτηράκι από το ζεστό νερό και τα σουρώνουμε.
- Στο ποτηράκι αραιώνουμε το μίσο. Ξαναβάζουμε το φαγητό στην κατσαρόλα και με σβηστό το μάτι της κουζίνας το ανακατεύουμε μαζί με τα ντοματίνια και το ginger.
- Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαιντανό.
Καλή σας απόλαυση ♥
Θα χαρώ να γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οτιδήποτε άλλο μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@mamaearth.gr.
Leave a Reply