Καλοκαίρι απόγευμα …Πάρκο, κούνιες… Το ιδανικό μέρος για να παίξουν και να εκτονωθούν τα παιδιά μας, και να βρεθούν με συνομήλικες. Ευκαιρία και για εμάς τους γονείς να πάρουμε μια ανάσα ή ακόμα καλύτερα να γίνουμε και εμείς παιδιά και να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τα παιδιά μας!
Όλα πηγαίνουν καλά , οι μικροί μας πρίγκηπες και οι γλυκές μας πριγκήπισσες πνέουν σε πελάγη ευτυχίας. Οι παιδικές φωνούλες και τα γέλια καλύπτουν τον θόρυβο της πόλης μέχρι να έρθει αυτή η άχαρη στιγμή που πρέπει να φύγουμε.
Για εμάς τους ”μεγάλους” ο χρόνος έχει μια άλλη σημασία και πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει .. Διάφορες υποχρεώσεις μας καλούν να γυρίσουμε σε μια άλλη πραγματικότητα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ,΄΄τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτή η δυσάρεστη στιγμή να ωφελήσει τα παιδιά μας ?΄΄
Καταρχήν να συναισθανθούμε τα παιδιά μας. Για λόγους που αυτά δεν μπορούν να κατανοήσουν (και αυτό ειναι απόλυτα φυσιολογικό!!!), τους ζητάμε να σταματήσουν αυτό που τους δίνει χαρά, και ευχαρίστηση. Δεν είναι λοιπόν παράλογο να διαμαρτύρονται. Δεν είναι ένδειξη κακομαθησιάς, ή αχαριστίας που δεν θέλουν να φύγουν. Άρα καλό θα ήταν να μην τα μαλώνουμε, ούτε να τα φορτώνουμε με ενοχές που δεν μας υπακούν.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους επιβεβαιώσουμε το συναίσθημά τους λέγοντας πχ ότι ”έχεις δίκιο που θυμώνεις και που δεν θέλεις να φύγουμε”, ή ” σε καταλαβαίνω που στεναχωριέσαι και εγώ έτσι νιώθω όταν χρειάζεται να φύγω από κάπου που περνάω καλά”
Στη συνέχεια μπορούμε να διαπραγματευτουμε μαζί τους για κάτι που ξέρουμε οτι θα τους αρέσει, οπως πχ. ”αυριο θα ξανάρθουμε και θα πάρουμε μαζί μας και το ποδήλατο” ή ”φεύγοντας θα περάσουμε απο το περίπτερο να πάρουμε παγωτό΄’κτλ.
Ποιό ειναι το κέρδος μας από αυτή την στάση??
– Μαθαίνουμε στα παιδιά μας οτι δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Ότι νιώθουν είναι απόλυτα σεβαστό απο εμάς και έτσι θα μάθουν και τα ίδια να σέβονται τα συναισθήματα τους .
– Δείχνοντας κατανόηση και αποδοχή σε αυτά που νιώθουν τα μαθαίνουμε να εμπιστεύονται τα συναισθήματά τους και να μην τα κρίνουν. Αργότερα καθώς μεγαλώνουν θα μάθουν να διαχειρίζονται αυτά τα συναισθήματα και να τα εκφράζουν με λειτουργικό τρόπο.
– Χτίζουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα παιδιά μας
Κάθε στιγμή και ειδικά σε στιγμές δύσκολες ή στιγμές έντασης εμείς οι γονείς έχουμε μια τεράστια ευκαιρία να μάθουμε πράγματα στα παιδιά μας.
Πρίν πράξουμε και πρίν μιλήσουμε θα βοηθούσε πολύ να κάναμε την εξής ερώτηση στον εαυτό μας,
ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ??
Άρθρο από την Αννίτα Σταφυλοπάτη, Ψυχολόγο
Η Αννίτα Σταφυλοπάτη είναι Πτυχιούχος Ψυχολογίας (Β.Sc.)- Ψυχοθεραπεύτρια
Μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Θεραπευτών Οικογένειας. Εχει ειδικευτεί στη Συστημική Ψυχοθεραπεία , στη Βραχεία Αγχοεκλυτική Ψυχοθεραπεία, καθώς και στη πρακτική του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού.
Απο το 1997 εργάζεται ιδιωτικά . Οργανώνει και συντονίζει βιωματικά σεμινάρια Αυτογνωσίας και Αυτοβελτίωσης.
Η ίδια είναι σύζυγος και μητέρα.
Leave a Reply