Το Κακαόδεντρο είναι αειθαλές τροπικό δασικό δέντρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Theobroma cacao, προκύπτει από τις λέξεις θεός και βρώση δηλαδή είναι το “φαγητό των θεών”.

Τα κακαόδεντρα παράγουν ένα προϊόν τόσο αγαπητό και συνηθισμένo, όπως η σοκολάτα όμως μας είναι άγνωστα τόσο σαν δέντρα όσο και σαν καρποί. Τα κακαόδεντρα και οι σπόροι κακάο είναι ιδαίτερα όμορφα πέρα από τη χρησιμότητά τους.

Τα δέντρα κακάο είναι μικρά και ευδοκιμούν σε εύφορα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη στις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Σε κάθε δέντρο μεγαλώνουν τελικά 20-30 καρποί. Ο καρπός μεγαλώνει απευθείας πάνω στον κορμό ή στα μεγάλα κλαδιά, και χρειάζεται 4 μήνες για να ωριμάσει και να πάρει χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλί.

Ο πολύτιμος καρπός τους, οι σπόροι κακάο (cacao beans) συλλέγεται με μαχαίρι, στη συνέχεια απομακρύνεται ο φλοιός και οι σπόροι συλλέγονται σε σωρούς ή δοχεία για να ωριμάσουν.

Είναι σημαντικό κατά τη συγκομιδή οι καρποί να είναι ώριμοι καθώς μόνο τότε έχουν την καλύτερη γεύση σοκολάτας. Έπειτα οι σπόροι αποξηραίνονται για 5-7 ημέρες στον ήλιο.

Στη συνέχεια καβουρδίζονται, ξεφλουδίζονται και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια.

Αυτά τα κομμάτια αλέθονται όλα μαζί σε ειδικά μηχανήματα και σχηματίζουν την κακαόμαζα, μια πικρή ζύμη. Επειδή αρχικά περιέχουν υψηλό ποσοστό ελαίων έως 60%, υποβάλλονται σε μια διαδικασία μείωσης των λιπωδών συστατικών. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει το «βούτυρο του κακάο». Από την άλεση των καρπών μετά την απομάκρυνση των ελαίων, προκύπτει η τελική σκόνη που θα βρείτε στην αγορά με το όνομα «κακάο» και έχει λογικά χαμηλό ποσοστό ελαίων, σακχάρων και αμύλου.

Από τη σκόνη κακάο δεν αφαιρείται ολόκληρο το βούτυρο του κακάο. Ανάλογα με το εργοστάσιο, μια ποσότητα 10%-20% της σκόνης κακάο είναι φυτικά έλαια. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όταν επιλέγουμε τη σκόνη κακάο για να φτιάξουμε το ρόφημα κακάο. Οι περιεχόμενες θερμίδες, δεν είναι αμελητέες! Η κακαόμαζα αναμειγνύεται με άλλα υλικά για την παρασκευή της σοκολάτας, μέχρι να μετατραπούν όλα μαζί σε λεπτή σκόνη. Σε μηχανήματα που μοιάζουν με τεράστια μίξερ, η σκόνη του μείγματος λιώνει και ανακατεύεται μέχρι να γίνει πολτός. Αυτός οδηγείται σε φόρμες που μπαίνουν σε ψυγεία όπου η σοκολάτα παγώνει και στερεοποιείται. Μετά, συσκευάζονται στις τυλικτικές μηχανές και αποθηκεύονται σε κλιματιζόμενους χώρους, μέχρι να φτάσουν στα καταστήματα πώλησης! Η διαδρομή από το κακαόδεντρο στη σοκολάτα είναι δύσκολη, το αποτέλεσμα όμως, είναι σίγουρα υπέροχο!

 

 

Αλεξάνδρα Κύρκου

Αλεξάνδρα Κύρκου

Eίμαι μαμά, σύζυγος και φίλη της χορτοφαγικής και gluten free διατροφής. Απο την παιδική ηλικία ασχολούμαι με τον αθλητισμό και έκανα πρωταθλητισμό στο μπάσκετ με συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδος. Σπούδασα ειδικός αεροπορικών εταιρειών και εργάστηκα για την Varig βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία . Στην πορεία όμως επιλέγοντας αυτό που έλεγε η καρδιά μου, αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση. Το 2011 εκπαιδεύτηκα στο AYURVEDIC FACE & HEAD MASSAGE, REJUVANCE , GUA SHA και πήρα μύηση REIKI πρώτου βαθμού. Πέρασα αρκετό χρονικό διάστημα σε κέντρα διαλογισμού παρακολουθώντας διάφoρες τεχνικές διαλογισμού και σεμινάρια (vipassana, kundalini, Nadabrahma meditation, κ.α.) Το 2013 τελείωσα τη διετή εκπαίδευσή μου στα ιατρικά μαθήματα Ανατομίας-Παθολογίας (σχολή Νatural Health Science). Το 2014 ήρθα αντιμέτωπη με ένα αυτοάνοσο το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω μέσα από το σώμα μου βιωματικά πλέον, το πόσο σημαντική είναι η τροφή.Παρατηρώντας στον ίδιο μου τον εαυτό πόσο σημαντικές αλλαγές μπορούν να συμβούν, εμβάθυνα στη Διατροφή και στην Αυτογνωσία . Το 2017 εκπαιδεύτηκα σαν Raw Food Cef στα γλυκά που είναι και η αδυναμία μου. Θέλοντας να μεταφέρω στον συνάνθρωπο τις γνώσεις μου δημιούργησα το mamaearth.gr για να δεσμεύσω τον εαυτό μου να τρέφομαι σωστά και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Το 2019 σπούδασα στο Eθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα εργάζομαι ως Coach Υγείας, Ευεξίας, Άσκησης και Μακροβιότητας και παραδίδω διάφορα workshop μαγειρικής. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια για την Εναλλακτική Διατροφή και δεν σταματάω την εξερεύνηση και τον πειραματισμό καθώς είναι πολύ σημαντικό ο συνδυασμός μιας νόστιμης και ταυτόχρονα υγιεινής διατροφής . Όταν τρέφομαι σωστά αισθάνομαι, σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου και τους άλλους.