Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και κάνει και κρύο!! Γι’αυτό λοιπόν, μιά ζεστή αλλά και θρεπτική σουπίτσα είναι απαραίτητη αυτή την εποχή.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι ένα κι ένα, αφού το καθένα ξεχωριστά είναι μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών.
Μέταλλα που περιέχει η κολοκύθα είναι το ασβέστιο , το κάλλιο , ο χαλκός και ο φώσφορος. Επίσης, η κολοκύθα είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνης A, βιταμίνης C, βιταμίνης E, φολικού οξέος, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και παντοθενικού οξέος.
Οι φακές έχουν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο πρωτεΐνης, κατά βάρος, οποιουδήποτε οσπρίου, μετά τη σόγια και την κάνναβη. Περιέχουν επίσης, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνη β1 και μέταλλα.
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη αλλα πάνω απ’όλα:
- χωρίς γλουτένη
- χωρίς γαλακτοκομικά
- Vegan
- Θρεπτική
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται βήμα βήμα.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε όπως βλέπετε παρακάτω είναι κίτρινη κολοκύθα, φακές, κρεμμύδι, πράσα, σκόρδο, καρότα, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ginger που ξέχασα να βάλω στην φωτογραφία.
Βράζουμε μία κούπα ξερές φακές μέχρι να μαλακώσουν και μετά τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε την κολοκύθα για να την βάλουμε στο πολυκόφτη.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα με λίγο νεράκι. Στην αρχή το έχουμε σε υψηλή θερμοκρασία και μετά το χαμηλώνουμε και κλείνουμε το καπάκι. Αν δεν έχουν μαραθεί καλά, προσθέτουμε λίγο νεράκι. Δεν τσιγαρίζω με λάδι ποτέ, προτιμώ να το σερβίρω φρέσκο στο πιάτο για να κερδίσω όλα τα οφέλη του.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα καρότα και ανακατεύουμε.
Eντωμεταξύ βάζουμε στον βραστήρα 1250ml νερό για να κερδίσουμε χρόνο και προσθέτουμε τις βρασμένες φακές, την τριμένη κολοκύθα, το ginger, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό και τις φακές.
To αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και όταν είναι έτοιμο, ανακατεύουμε με τη ράβδο για να γίνει βελουτέ.
Αφού τη λιώσουμε καλά, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, κολοκυθόσπορο και φέτες λεμονιού.
Η συνταγή μας συνοπτικά παρακάτω.
Σούπα από Φακές, Κολοκύθα και Ginger
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα ξερές φακές agrifarm
2 κούπες τριμένη ή ψιλοκομένη κίτρινη κολοκύθα (260γρ)
2 καρότα
3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πράσα
1 κ.γλυκού κύμινο
1 κεφαλάκι ginger
αλάτι, πιπέρι
- Βράζουμε τη φακή και ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο με λίγο νερό σε μεσαία φωτιά και κλείνοντας το καπάκι, τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν. Προσέχουμε να προσθέτουμε λίγο νερό για να μην κολλήσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τα καρότα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Τέλος προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το νερό, το οποίο θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη βράσει στον βραστήρα για να κερδίσουμε χρόνο.
- Σε περίπου 10 λεπτά η σούπα είναι έτοιμη. Με μία ράβδο την κάνουμε βελουτέ.
- Γαρνίρουμε με φέτεες λεμονιού, κολοκυθόσπορο, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Έτοιμη!!!!!!
Leave a Reply