Στα παιδικά μου χρόνια πολύ σπάνια το τραπέζι είχε σαλάτα, έτσι δεν απέκτησα αυτή τη συνήθεια. Πάντα υπήρχε ένα κυρίως πιάτο οτιδήποτε ήταν αυτό, σερβιρισμένο με τυρί φέτα και ψωμί.

Καθώς μεγάλωνα άρχισα να αλλάζω συνήθειες, μειώνοντας έως μηδενίζοντας τα γαλακτοκομικά και αντικαθιστώντας το ψωμί με ψωμί από ντίνκελ ή ρεβυθάλευρο κ.τ.λ  ένιωσα το σώμα μου καλύτερα.  Καταρχήν άρχισα να τρώω και να μην σηκώνομαι πρησμένη από το φαγητό όπως συνέβαινε πάντα.

Μια  επίσης σημαντική αλλαγή επειδή μισούσα τις σαλάτες ήταν να ξεκινήσω να τις κάνω πιο ιδιαίτερες συνδυάζοντας όσπρια, δημητριακά, μετατρέποντάς τες σε πλήρες γεύμα.  Μια από αυτές λοιπόν είναι  αυτή η σαλάτα η οποία αποτελεί ένα πολύ νόστιμο, ιδιαίτερο και θρεπτικό γεύμα.

Μερίδα για 1 άτομο

ΥΛΙΚΑ

2 κούπες μαρούλι κομμένο ή άλλα πράσινα φυλλώδη

1/2 κούπα κόκκινη κινόα

1 κούπα βρασμένα ρεβύθια

Σάλτσα

2 κ.σ. ταχίνι αναποφλοίωτο

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

λίγο νερό

λίγο αλάτι

Γαρνιτούρα

1/3 της κούπας flakes καρύδας

1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου

1 κ.γ. tamari ή σόγια σως

1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό από βραδύς και την άλλη μέρα τα βράζουμε. Φτιάχνουμε όλο το πακέτο γιατί μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και άλλα πράγματα όπως χούμους, μπιφτέκια κτλ.

Ετοιμάζουμε την κινόα. Την ξεπλένουμε με άφθονο νερό στο σουρωτήρι και βάζουμε σε κατσαρολάκι 1 κούπα κινόα με 2 κούπες νερό, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της. Φτιάχνουμε λοιπόν τη σαλάτα μας, περιχύνουμε τη σάλτσα την οποία έχουμε ανακατέψει καλά και γαρνίρουμε με το μπέικον καρύδας. To μπεικον καρύδας: Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει.

Θα χαρώ να έχω και δικές σας ιδέες και φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας!!

 

 

 

 

 

 

Αλεξάνδρα Κύρκου

Αλεξάνδρα Κύρκου

Eίμαι μαμά, σύζυγος και φίλη της χορτοφαγικής και gluten free διατροφής. Απο την παιδική ηλικία ασχολούμαι με τον αθλητισμό και έκανα πρωταθλητισμό στο μπάσκετ με συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδος. Σπούδασα ειδικός αεροπορικών εταιρειών και εργάστηκα για την Varig βραζιλιάνικη αεροπορική εταιρεία . Στην πορεία όμως επιλέγοντας αυτό που έλεγε η καρδιά μου, αποφάσισα να αλλάξω κατεύθυνση. Το 2011 εκπαιδεύτηκα στο AYURVEDIC FACE & HEAD MASSAGE, REJUVANCE , GUA SHA και πήρα μύηση REIKI πρώτου βαθμού. Πέρασα αρκετό χρονικό διάστημα σε κέντρα διαλογισμού παρακολουθώντας διάφoρες τεχνικές διαλογισμού και σεμινάρια (vipassana, kundalini, Nadabrahma meditation, κ.α.) Το 2013 τελείωσα τη διετή εκπαίδευσή μου στα ιατρικά μαθήματα Ανατομίας-Παθολογίας (σχολή Νatural Health Science). Το 2014 ήρθα αντιμέτωπη με ένα αυτοάνοσο το οποίο μου έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψω μέσα από το σώμα μου βιωματικά πλέον, το πόσο σημαντική είναι η τροφή.Παρατηρώντας στον ίδιο μου τον εαυτό πόσο σημαντικές αλλαγές μπορούν να συμβούν, εμβάθυνα στη Διατροφή και στην Αυτογνωσία . Το 2017 εκπαιδεύτηκα σαν Raw Food Cef στα γλυκά που είναι και η αδυναμία μου. Θέλοντας να μεταφέρω στον συνάνθρωπο τις γνώσεις μου δημιούργησα το mamaearth.gr για να δεσμεύσω τον εαυτό μου να τρέφομαι σωστά και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου. Το 2019 σπούδασα στο Eθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα εργάζομαι ως Coach Υγείας, Ευεξίας, Άσκησης και Μακροβιότητας και παραδίδω διάφορα workshop μαγειρικής. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια για την Εναλλακτική Διατροφή και δεν σταματάω την εξερεύνηση και τον πειραματισμό καθώς είναι πολύ σημαντικό ο συνδυασμός μιας νόστιμης και ταυτόχρονα υγιεινής διατροφής . Όταν τρέφομαι σωστά αισθάνομαι, σέβομαι και αγαπώ τον εαυτό μου και τους άλλους.