Στα παιδικά μου χρόνια πολύ σπάνια το τραπέζι είχε σαλάτα, έτσι δεν απέκτησα αυτή τη συνήθεια. Πάντα υπήρχε ένα κυρίως πιάτο οτιδήποτε ήταν αυτό, σερβιρισμένο με τυρί φέτα και ψωμί.
Καθώς μεγάλωνα άρχισα να αλλάζω συνήθειες, μειώνοντας έως μηδενίζοντας τα γαλακτοκομικά και αντικαθιστώντας το ψωμί με ψωμί από ντίνκελ ή ρεβυθάλευρο κ.τ.λ ένιωσα το σώμα μου καλύτερα. Καταρχήν άρχισα να τρώω και να μην σηκώνομαι πρησμένη από το φαγητό όπως συνέβαινε πάντα.
Μια επίσης σημαντική αλλαγή επειδή μισούσα τις σαλάτες ήταν να ξεκινήσω να τις κάνω πιο ιδιαίτερες συνδυάζοντας όσπρια, δημητριακά, μετατρέποντάς τες σε πλήρες γεύμα. Μια από αυτές λοιπόν είναι αυτή η σαλάτα η οποία αποτελεί ένα πολύ νόστιμο, ιδιαίτερο και θρεπτικό γεύμα.
Μερίδα για 1 άτομο
ΥΛΙΚΑ
2 κούπες μαρούλι κομμένο ή άλλα πράσινα φυλλώδη
1/2 κούπα κόκκινη κινόα
1 κούπα βρασμένα ρεβύθια
Σάλτσα
2 κ.σ. ταχίνι αναποφλοίωτο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
λίγο νερό
λίγο αλάτι
Γαρνιτούρα
1/3 της κούπας flakes καρύδας
1 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου
1 κ.γ. tamari ή σόγια σως
1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό από βραδύς και την άλλη μέρα τα βράζουμε. Φτιάχνουμε όλο το πακέτο γιατί μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε και άλλα πράγματα όπως χούμους, μπιφτέκια κτλ.
Ετοιμάζουμε την κινόα. Την ξεπλένουμε με άφθονο νερό στο σουρωτήρι και βάζουμε σε κατσαρολάκι 1 κούπα κινόα με 2 κούπες νερό, μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της. Φτιάχνουμε λοιπόν τη σαλάτα μας, περιχύνουμε τη σάλτσα την οποία έχουμε ανακατέψει καλά και γαρνίρουμε με το μπέικον καρύδας. To μπεικον καρύδας: Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καραμελώσει.
Θα χαρώ να έχω και δικές σας ιδέες και φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας!!
Leave a Reply