Χριστόπουλος Παναγιώτης,Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης;
Σακχαρώδη διαβήτη της κύησης ονομάζουμε τον διαβήτη που αναπτύσσεται, ή ανακαλύπτεται για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιες φορές μπορεί ένα μικρό πρόβλημα, που προϋπάρχει αλλά
ανές, να παρουσιαστεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης. Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται σε ποσοστό 3-5% των εγκύων. Πιθανότατα πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια με αργή καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Έτσι, αυξάνεται η γλυκόζη (σάκχαρο) που κυκλοφορεί στο αίμα, καθώς η ινσουλίνη που παράγεται στο σώμα της εγκύου δεν επαρκεί για να το μεταβολίσει.
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;
Δημιουργεί αρκετά προβλήματα στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο. Τα σημαντικότερα και συχνότερα από αυτά είναι: οι ουρολοιμώξεις, το αυξημένο ποσοστό καισαρικής τομής λόγω μεγάλου βάρους γέννησης των νεογνών, το αυξημένο αμνιακό υγρό, η υπέρταση της εγκυμοσύνης, ο πρόωρος τοκετός και άλλα.
Πώς θα καταλάβω ότι έχω σακχαρώδη διαβήτη κύησης;
Δυστυχώς είναι μια σιωπηλή πάθηση που δεν δίνει κάποιο θορυβώδες σύμπτωμα, ώστε να κινητοποιηθεί η έγκυος. Για το λόγο αυτό, σχεδόν όλες οι επιστημονικές ομάδες συστήνουν σε όλες τις έγκυες γυναίκες να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας, ή και νωρίτερα αν αυτές ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή υπάρχουν ενδείξεις. Η διάγνωση του προβλήματος γίνεται με τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη από το στόμα (καμπύλη σακχάρου). Για να πετύχουμε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα πρέπει η εξέταση να γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες.
Τι πρέπει να προσέχω αν εμφανιστεί διαβήτης κύησης;
Ο σημαντικότερος έλεγχος είναι η καθημερινή και προσεκτική μέτρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σε πολλές γυναίκες είναι αρκετή μια προσεκτική διατροφή με ειδικό διαιτολόγιο. Όταν, παρά τη δίαιτα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν, ο σακχαρώδης διαβήτης αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ινσουλίνης. Στόχος μας είναι να ρυθμιστεί σωστά το σάκχαρο και να προστατέψουμε την έγκυο αλλά και το έμβρυο.
Το σωματικό βάρος της εγκύου πρέπει να ελέγχεται σε κάθε επίσκεψη στο γυναικολόγο και ανάλογα να προσαρμόζουμε την πρόσληψη των θερμίδων. Το βάρος που πρέπει να πάρει η έγκυος, συνολικά κατά τη διάρκεια της κύησης, εξαρτάται από το βάρος της πριν από την εγκυμοσύνη, αλλά γενικά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10-12 κιλά. Εκτός από το σωματικό βάρος της εγκύου πρέπει να ελέγχουμε την αρτηριακή πίεση, αλλά και τη λειτουργία των νεφρών της γυναίκας.
Η «στενή» συνεργασία του μαιευτήρα γυναικολόγου με ενδοκρινολόγο που έχει γνώσεις πάνω στο διαβήτη κύησης είναι απαραίτητη και εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη μητέρα και το μωρό.
Πώς θα ξέρω ότι το μωρό μου είναι καλά;
Ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη στην κύηση και να γίνεται τακτικά μέχρι τον τοκετό, ιδιαίτερα όσο η εγκυμοσύνη πλησιάζει προς το τέλος της. Σημαντικότατη βοήθεια στη σωστή παρακολούθηση μας δίνουν το υπερηχογράφημα αλλά και το καρδιοτοκογράφημα.
Με το υπερηχογράφημα ελέγχουμε το βάρος του εμβρύου, καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά της πάθησης, όταν το σάκχαρο δεν ρυθμίζεται σωστά, είναι η γέννηση νεογνού με μεγάλο σωματικό βάρος, συχνά πάνω από 4 κιλά. Επίσης σημαντικές παράμετροι είναι η εκτίμηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού αλλά και η ροή του αίματος στα αγγεία του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου (Doppler), ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης.
Το καρδιοτοκογράφημα είναι ένας άλλος τρόπος ελέγχου της καλής κατάστασης του εμβρύου. Η καταγραφή του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη σωστή οξυγόνωση και τη σωστή θρέψη του.
Πώς πρέπει να γεννήσω; Χρειάζεται καισαρική τομή;
Όταν εξασφαλίσουμε τις σωστές συνθήκες και προϋποθέσεις, η γυναίκα μπορεί άνετα να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Η καισαρική τομή ή η πρόκληση τοκετού πριν από την αυτόματη έναρξη του, χρειάζεται να χρησιμοποιούνται μόνο όταν εμφανίζονται επιπλοκές, όπως υπέρταση, μεγάλο βάρος νεογνών και άλλα.
Πότε πρέπει να γίνει ο τοκετός;
Όταν ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης, ρυθμίζεται καλά και δεν υπάρχουν επιπλοκές, δεν απαιτείται να γίνει πρόωρη πρόκληση τοκετού, ούτε καισαρική τομή και η έγκυος μπορεί να γεννήσει όταν συμπληρωθούν οι φυσιολογικές εβδομάδες της κύησης.
Πηγή: mamaponao.gr
Leave a Reply