Ο καθένας απο εμάς ”κουβαλάει” μια ταυτότητα. Μια ταυτότητα που δημιουργήθηκε από το σύνολο των βιωμάτων μας και τις ερμηνείες που έχουμε δώσει σ΄αυτά τα βιώματα, από τους ρόλους που πήραμε στην πατρική μας οικογένεια, τις εικόνες που είδαμε, τις πεποιθήσεις μας,τις γνώσεις μας και τα συναισθηματικά μονοπάτια που έχουμε μάθει να περπατάμε. Και κάπως έτσι έχουμε μια αίσθηση του ποιός είμαι.

 

Όσο πιο προσκολημένοι είμαστε σ’αυτή την ταυτότητα και στην επιβεβαίωση αυτής της ταυτότητας τόσο πιο δύσκολη γίνεται η πιθανότητα αλλαγής. Έτσι κοιτάζοντας την ζωή μας μοιαζει να υπάρχει μια επανάληψη. Με τον άλφα ή βήτα τρόπο έχουμε συναισθήματα που επαναλαμβάνονται στη ζωή μας και μπαινοβγαίνουμε σε ίδιες ή παρόμοιες καταστάσεις.

 

”Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι”υποστηρίζουν πολλοί.

 

”Ο άνθρωπος γεννιέται δεν γίνεται” πιστεύουν κάποιοι άλλοι.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι..

Δουλεύοντας τόσα χρόνια με τον ΆΝΘΡΩΠΟ έχω μια άλλη εικόνα. Οι άνθρωποι αλλάζουν! Αρκεί να το θέλουν!!
Προυπόθεση αυτής της αλλαγής είναι η θέληση και η ανάληψη ευθύνης της ζωής μας.

Έχω δεί πάρα πολλούς ανθρώπους να περνάει όλη τους η ζωή με παράπονο και θυμό για όλα αυτά που έχουν πάει στραβά , για τους άλλους που τους πλήγωσαν, εκμεταλλεύτηκαν, ή δεν τους σεβάστηκαν. Πάντα κάποιος άλλος ή κάτι άλλο ευθύνεται για ότι τους συμβαίνει.

 

Η αλήθεια όμως είναι ΜΙΑ. Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΕΜΑΣ.
Άς αφήσουμε από τα χέρια μας τις ευθύνες της ζωής των άλλων που κρατάμε και ας πάρουμε με αγάπη τις ευθύνες της δικιάς μας ζωής.
Και τότε όλα μπορούν ν αλλάξουν και μόνο προς το καλύτερο.
Όταν στα αλήθεια αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας ώστε να υπηρετεί το ευ ζήν μας, να δημιουργήσουμε λειτουργικές και όμορφες σχέσεις, και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας απο την θέση του γονέα.

Όλα είναι στα χέρια μας!
Και αν για κάποιους αυτό ακούγεται ανακουφιστικό για άλλους δημιουργεί φόβο και άρνηση.
Γιατί άραγε???

 

Άρθρο Ανίτα Σταφυλοπάτη, Ψυχολόγος

 

 

 

 

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr