Η εμμηνόπαυση είναι μια απολύτως φυσιολογική βιολογική διαδικασία που εμφανίζεται στη ζωή κάθε γυναίκας, κυρίως στην ηλικία των 40-50 ετών. Ωστόσο, η ηλικία που κάθε γυναίκα εισέρχεται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, διαφέρει σε κάθε οργανισμό.

Πριν την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες περνούν από μια μεταβατική περίοδο γνωστή ως κλιμακτήριο, κατά την οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αρχίζουν να αλλάζουν. Η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει από 2- 5 χρόνια και αφού περάσουν 12 μήνες χωρίς περίοδο, τότε θεωρείται πλήρης εμμηνόπαυση.

Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι 47 ετών, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζεται και νωρίτερα. Τα συμπτώματα, επίσης, διαφέρουν ακόμη και από μήνα σε μήνα και πολλές φορές είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Ωστόσο, τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

Αλλαγές στον κύκλο
Είναι συνηθισμένο να συμβαίνουν αλλαγές στον κύκλο μιας γυναίκας, καθώς τα κυμαινόμενα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν παραμορφώσεις της εμμήνου ρύσεως. Οι γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση βιώνουν ποικίλα χρονικά διαστήματα μεταξύ της περιόδου ή παρακάμπτουν κάποιες εξ ολοκλήρου.

Έντονη αιμορραγία
Η ωορρηξία γίνεται όλο και πιο ασταθής, το ενδομήτριο-στρώμα της μήτρας απομακρύνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου και αυξάνεται περισσότερο απ’ ότι κατά τη διάρκεια ενός κανονικού κύκλου, προκαλώντας βαριά αιμορραγία. Εάν αυτό συμβαίνει σε εσάς, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να ξεπεράσετε τις αλλαγές.

Εξάψεις
Περίπου το 75% των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση έχουν εξάψεις, που κυμαίνονται από χαμηλή έξαψη μέχρι και έντονη εφίδρωση. Οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν καθορίσει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει το συγκεκριμένο φαινόμενο, αλλά η μείωση οιστρογόνων παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς παρεμποδίζει την ικανότητα του σώματος να διατηρεί σταθερές τις θερμοκρασίες. Αποφεύγοντας την καφεΐνη, τα πικάντικα τρόφιμα και το αλκοόλ, οι εξάψεις μειώνονται.

Κολπική ξηρότητα
Άλλη μια παρενέργεια από την πτώση των οιστρογόνων είναι η κολπική ξηρότητα. Η μείωση των επιπέδων των ορμονών μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της ελαστικότητας και της φυσικής λίπανσης του κολπικού ιστού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας (δυσπαρευνία). Τα κολπικά λιπαντικά και τα ενυδατικά υγρά είναι μια προσωρινή λύση. Ωστόσο, το πρόβλημα της ξηρότητας κόλπου αντιμετωπίζεται πλέον με το laser για μόνιμα αποτελέσματα.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης
Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης είναι οι τρομερές αλλαγές στη διάθεση. Συνήθως οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση έχουν μεταπτώσεις στη διάθεση τους οι οποίες εναλλάσσονται συνεχώς. Συχνά παρουσιάζουν θυμό και ευερεθιστότητα, συναισθήματα που παρουσιάζονται εξαιτίας της πτώσης των οιστρογόνων. Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό κατάθλιψης μετά τον τοκετό, είναι πιθανόν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλαγής διάθεσης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

 

Μυρίλλας Κωνσταντίνος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

kmyrillas.gr

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr