Χυμός Αγκινάρας
Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και Β, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο. Ο χυμός τους βοηθά ιδιαίτερα σε παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος.
Βράζουμε τις αγκινάρες σε νερό περίπου ανα 100 γραμμάρια αγκινάρας, 1 λίτρο νερό. Όταν το πίνουμε στην αρχή είναι λίγο πικρό στο τέλος όμως αφήνει μια ευχάριστη γεύση.
Το υπέροχο αυτό λαχανικό τρώγεται και ωμό, και τότε ακόμα έχει μια πολύ ιδιαίτερη και γεμάτη γεύση. Οι Κρητικοί συνηθίζουν να το απολαμβάνουν έτσι συνοδεύοντας τη ρακί τους αλλά και οι Ιταλοί το προσθέτουν σε λεπτές φέτες με λαδολέμονο δημιουργώντας εκπληκτικές φρέσκιες σαλάτες.
Ιδιότητες
- Προστατεύει και ενισχύει το ήπαρ.
- Διεγείρει το ήπαρ για παραγωγή και έκκριση χολής γι’αυτό είναι απαραίτητη για όσους πάσχουν απο Ηπατική ανεπάρκεια ιδιαίτερα σε χυμό την άνοιξη.
- Μειώνει τη χοληστερόλη.
- Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Μειώνει τις πεπτικές διαταραχές και βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
- Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Έχει αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες γι’αυτό είναι καλές για όσους έχουν πέτρα στα νεφρά. Δυστηχώς όμως όχι για του νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση, επειδή περιέχει υψηλή ποσότητα Καλίου.
- Βοηθά σε αρθριτικά και ρευματισμούς.
- Αναζωογονεί το σώμα.
Να μην λαμβάνεται από νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση και από έγκυες και θηλάζουσες.
Leave a Reply