Κρύο σήμερα και είναι η τέλεια ευκαιρία για να φτιάξω και τα άλλα μου μελομακάρονα. Γενικά κάθε χρόνο κάνω αυτες τις δύο συνταγές, μελομακάρονα χωρίς γλουτένη και μελομακάρονα με αλεύρι ντίνκελ ολικής.
Ζεστασιά, το σπίτι να μυρίζει κανέλα και γαρύφαλο από τα μελομακάρονα που έχω στο φούρνο. Έβαλα μόνο μέλι άθερμο και καθόλου ζάχαρη. Τα υλικά όλα βιολογικά!!
Έχει έρθει στο σπίτι μου μιά αγαπημένη μου φίλη και ανταλλάζουμε συνταγές. Πόσο μου αρέσουν αυτές οι κοριτσίστικες συζητήσεις!! Το σπίτι μυρίζει υπέροχα!!
Αχ τί ωραία!!
Καλές γιορτές να έχουμε!!
Νόστιμα και Υγιεινά Μελομακάρονα
Υλικά
Για τα μελομακάρονα
200 γρ. ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης
25 γρ. κονιάκ
80 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. μέλι ανθέων βιολογικό
½ κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
500 γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
300ml μέλι
150ml νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (σχεδόν μισό λεμόνι)
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπωλ.
- Βάζουμε σε άλλο μπωλ το λάδι, το κονιάκ, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά μέσα στο μπωλ με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρει το μείγμα το αλεύρι και να μην φαίνεται. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
- Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια για να απορροφήσει μετά το σιρόπι. - Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 – 160 C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
- Όσο τα μελομακάρονα ψήνονται φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας με σύρμα σε ένα μπωλ το μέλι, το νερό και το λεμόνι.
- Μόλις τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, έτσι όπως είναι καυτά από τον φούρνο τα παίρνουμε ένα – ένα με μια τσιμπίδα και τα βουτάμε στο μπωλ με το σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, περίπου 30. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ σιρόπι ρουφάνε και γίνονται πιο μαλακά (αν τα θέλουμε τραγανά τα αφήνουμε για 5-10 δευτερόλεπτα).
- Μόλις βγάζουμε το κάθε μελομακάρονο από το σιρόπι το αφήνουμε σε μία πιατέλα και το πασπαλίζουμε αμέσως με τριμμένο καρύδι.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις!!
Σας παροτρύνω να δοκιμάσετε τη συνταγή! Είναι πεντανόστιμα. Θα χαρώ να έχω σχόλιά σας.
Love & Gratitude
Mama Earth
Leave a Reply