Εχετε ακούσει ποτέ για το φρούτο μπαομπάμπ (baobab); Μερικές φορές αποκαλείται «βασιλιάς των σούπερ φρούτων», προέρχεται από την Αφρική και προσφέρει απίστευτα οφέλη για την υγεία.

Ανάμεσά τους η ανακούφιση όλων των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, η σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι είναι το μπαομπάμπ

Προερχόμενο από το γένος Adansonia, το δέντρο μπαομπάμπ βρίσκεται στην Μαδαγασκάρη, την Αφρική και την Αυστραλία, όπου συχνά αναφέρεται ως «το δέντρο της ζωής». Οι ντόπιοι βασίζονταν από χρόνια σ’ αυτό για καταφύγιο, στέγη, τροφή, ρουχισμό και νερό. Το δέντρο μπορεί να αποθηκεύσει μια μεγάλη ποσότητα νερού που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περιόδους ξηρασίας, ενώ ο φλοιός του είναι ανθεκτικός στη φωτιά και ιδανικός για την κατασκευή ενδυμάτων και σχοινιών.

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τη διατροφή και την παραδοσιακή ιατρική. Οταν συλλεχθούν νωρίς είναι καλές πηγές θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, το κάλιο, το βήτα καροτένιο, το ασβέστιο, οι κατεχίνες και το γλουταμικό οξύ. Τρώγονται όπως το ωμό σπανάκι ή μπορεί επίσης να αποξηρανθούν και να γίνουν σκόνη που στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό στα βραστά και τις σούπες.

Ο καρπός του μπαομπάμπ λέγεται ότι έχει τρεις φορές την βιταμίνη C ενός πορτοκαλιού, 50% περισσότερο ασβέστιο από το σπανάκι και μια καλή προμήθεια αντιοξειδωτικών (έξι φορές την ποσότητα των μύρτιλλων). Εχει σκληρό κέλυφος σαν του καρυδιού και έναν λευκό κονιώδη πολτό. Μερικοί λένε ότι έχει γεύση που είναι ένας συνδυασμός ανανά και πεπονιού.

Εκεί, όμως, που πραγματικά λάμπει το μπαομπάμπ είναι στις δυνατότητες που έχει να προωθεί την καλή υγεία.

Τι ανακάλυψε η επιστήμη για το μπαομπάμπ

Οι ντόπιοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το φρούτο μπαομπάμπ μπορεί να ευεργετήσει τους ανθρώπους, αλλά η δυτική επιστήμη έχει μόλις αρχίσει να το ανακαλύπτει.

Δείτε τι ακριβώς είναι αυτό που έχει ανακαλύψει:

Μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών. Μια μελέτη του 2007 έκανε σύγκριση των αντιοξειδωτικών που έχουν τα φύλλα και ο καρπός του μπαομπάμπ με τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε πορτοκάλια, ακτινίδια, μήλα, φράουλες κ.λπ. Βρήκαν πως η ίνα του φρούτου και του πολτού του μπαομπάμπ έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ό,τι όλες οι άλλες επιλογές μαζί. Η ίνα του φρούτου του μπαομπάμπ ειδικότερα έχει Ολική Αντιοξειδωτική Χωρητικότητα 66 φορές υψηλότερη από εκείνη του πολτού του πορτοκαλιού. Μια μεταγενέστερη μελέτη, το 2013 διαπίστωσε ότι τα φύλλα του μπαομπάμπ ήταν 10 φορές πιο ισχυρά από τη βιταμίνη C στην ικανότητα εξάλειψης των ελεύθερων ριζών και είχαν επίσης μια σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή και στη θεραπεία του διαβήτη. Tα φρούτα του μπαομπάμπ είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που προσθέτουν συχνά μια «στυφάδα» στα τρόφιμα και που τυπικά δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Αυτές χρησιμεύουν στα τρόφιμα για να τα προστατεύουν από τις επιθέσεις των εντόμων, αλλά δίνουν και χρώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος τους στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη του 2013 για παράδειγμα, διαπίστωσε πως εκχύλισμα του μπαομπάμπ τόσο σε χαμηλή (18,5 γραμμάρια) όσο και σε υψηλή (37 γραμμάρια) δόση έχει σημαντικά μειωμένη γλυκαιμική απόκριση. Οταν ψηθεί με άσπρο ψωμί μειώνει επίσης την κατανομή αμύλου και την απελευθέρωση σακχάρου περιορίζοντας έτσι το έναυσμα ζάχαρης που παρατηρείται όταν καταναλώνει κανείς άσπρο ψωμί. Η έρευνα αυτή προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το μπαομπάμπ θα μπορούσε να προστεθεί σε τρόφιμα και ποτά για να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Βοηθά στην πέψη. H υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (75% διαλυτές και 25% αδιάλυτες) είναι επίσης μια καλή πηγή πηκτίνης, που είναι σημαντική για την ενίσχυση της πέψης, καθώς και για την εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η πηκτίνη είναι στην πραγματικότητα μια δύσπεπτη φυτική ίνα που ανήκει στα πρεβιοτικά (μια ειδική μορφή διαιτητικών ινών που θρέφει τα προβιοτικά στο έντερο. Πιθανό να έχετε ακούσει πως τα προβιοτικά υποστηρίζουν τα «καλά βακτήρια» του πεπτικού συστήματος, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα πρεβιοτικά απαιτούνται για να θρέψουν τα προβιοτικά και έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθούν να αυξηθεί πραγματικά ο αριθμός των προβιοτικών στο έντερο. Η πηκτίνη δρα ως πρεβιοτικό, αποτρέποντας τα παθογόνα να συνδεθούν στο έντερο και βοηθά στην αύξηση της ανάπτυξης των προβιοτικών βακτηρίων στο παχύ έντερο.

Θεραπεία της διάρροιας. Συχνά χρησιμοποιείται από γηγενείς πληθυσμούς για τη θεραπεία της διάρροιας, όπως έχει αποδειχθεί από μελέτες. Μία απ’ αυτές από το 1997 ακόμα, διαπίστωσε ότι μια τοπική λύση με βάση τον καρπό του μπαομπάμπ ήταν εξίσου αποτελεσματική για την ανάκτηση βάρους από άτομα που είχαν πρόβλημα διάρροιας.

Μειώνει τον πυρετό. Λόγω του ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες το μπαομπάμπ έχει δοκιμαστεί για την ικανότητά του να μειώσει τον πυρετό. Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ακόμα ότι στη μακροχρόνια χρήση του συνέβαλε ακόμα στη μείωση του πόνου.

πηγή: http://www.medinova.gr

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr