Αυτή η συνταγή είναι σταθερή κάθε χρόνο έτσι και τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα λείψει απο το τραπέζι μας!!!!!
Φυσικά έχω και συνταγή με μελομακάρονα τα οποία έφτιαξα από αλεύρι ντίνκελ και μέλι. Τη συνταγή θα διαβάσετε εδώ :
Για μένα οι γιορτές δεν θέλω να είναι μια περίοδος ατελείωτης κρεπάλης και να χρειάζομαι δύο μηνες μετά για να συνέλθω!! Έτσι επιλέγω συνταγές νόστιμες και ποιοτικές. Το μέλι που χρησιμοποιώ είναι βιολογικό και όταν κάνω το σιρόπι δεν το βράζω επομένως διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
Μελομακάρονα χωρίς Γλουτένη
750γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
250γρ. ηλιέλαιο
100γρ. ελαιόλαδο
120 γρ. κονιάκ
120 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 κ.σούπας σόδα
1 κ.σούπας κανέλα
1 κ.γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1 κ.σούπας baking powder
180 γρ. μέλι
Για το σιρόπι
450γρ. μέλι
135γρ. νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα, το λάδι, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μέλι, τη σόδα, το γαρίφαλο και την κανέλα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν πάουντερ και το προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να μην κολλάει στα χέρια και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Απλώνουμε τη λαδόκολα στο ταψί και με ένα κουτάλι της σούπας γεμίζουμε με μείγμα απο τη ζύμη για να μας βγούν όλα το ίδιο μέγεθος. Προτιμάμε να τα κάνουμε μικρά γιατι με το αλεύρι χωρίς γλουτένη σπάνε πιο εύκολα.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Για το σιρόπι : Απλά ανακατεύουμε σε ένα μπολ με σύρμα το μέλι με το νερό και λίγες σταγόνες λεμονιού και όταν βγουν τα μελομακάρονα απο το φούρνο όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στο μπολ για 10 – 15 δευτερόλεπτα και τα βάζουμε στην πιατέλα. Όσο σιρόπι περισέψει το περιχύνουμε πάνω απο τα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Καλή επιτυχία στη συνταγή και καλές γιορτές να έχουμε!!
Maria
Σ ευχαριστώ πολύ για την συνταγή! Αντί για μέλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο γλυκαντικό; maple syrup? Ευχαριστώ!
Mama Earth
Νομίζω θα δουλέψει καλύτερα η αγάβη! Σε ευχαριστώ!!
Σοφία
Καλημέρα
Να ρωτήσω ποιο αλεύρι χρησιμοποιήσες? Θέλει για όλες τις χρήσεις η κάποιο για ζαχαροπλάστικη?
Mama Earth
Γειά σου! το φαρινα το κόκικινο για γλυκα απο τους μυλους αγιου γεωργίου. Το πουλάει στον σκλαβενίτη.
Mama Earth
το gluten free εννοειται