Η τροφή για συναισθηματικούς λόγους είναι ένα τεράστιο θέμα και ξεκινάει από την στιγμή της γέννησης μας .

Με το που γεννηθήκαμε αμέσως λάβαμε φρέσκο γάλα από την αγάπη της μάνας και όταν κλαίγαμε κάθε φορά επίσης. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως δημιουργήθηκε ο δεσμός μεταξύ φαγητού και συναισθημάτων.

Τί σημαίνει αυτό για εμάς στο μέλλον ;;;

Σημαίνει ότι κάθε φορά που νιώθουμε μόνοι, κάθε φορά που ταλαιπωρούμαστε, κάθε φορά που νιώθουμε ερωτική απογοήτευση, κάθε φορά που αισθανόμαστε άβολα , κοιτάζουμε πώς να καλύψουμε αυτό το κενό που νιώθουμε μέσα στην καρδιά μας. Αυτό το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί.

Όταν τρώμε το καλύπτουμε πολύ πολύ προσωρινά αλλά το κενό συνεχίζει να υπάρχει. Έτσι όταν πηγαίνουμε στο ψυγείο, συνήθως το κάνουμε επειδή δεν είμαστε ικανοποιημένοι σε ορισμένα κομμάτια της ζωής μας , το κάνουμε γιατί δεν είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή μας, και μερικές φορές το κάνουμε επειδή πεινάμε.

Τώρα για να τρώμε συνειδητά και για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τις δυσκολίες στο θέμα του φαγητού, αρχικά θα πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας όταν πάμε να φάμε :

Πεινάω στ’ αλήθεια αυτήν τη στιγμή ;;;

Κάντε το αυτό συνήθεια , και όταν πάτε στο ψυγείο ξανά ρωτήστε : Πεινάω στ’αλήθεια αυτή τη στιγμή ή δεν είμαι αρκετά αγαπητός;  Aπό τον εαυτό μου ή από τους άλλους ; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;

Και όταν το κάνετε συχνά αυτό τότε μπαίνει στο υποσυνείδητο σας και γίνεται συνήθεια ,πλέον τρώτε συνηδειτά,  τρώτε όσο ακριβώς πρέπει και αποφεύγετε διατροφικές διαταρραχές , και μετά αναρωτηθείτε πάλι : μήπως υπάρχει άλλος τρόπος να καλύψει το κενό που νιώθω μέσα μου; ‘Oπως το να καλέσω έναν φίλο ή να παίξω video games ή να πάω μια βόλτα στη φύση με τον σκύλο μου, ή ακόμα μπορείτε να αποφασίσετε να φάτε ακόμα και αν αυτή η επιθυμία σας προέρχεται από το συναίσθημα , αλλά θα το κάνετε συνειδητά και όχι μηχανικά , δεν θα νιώσετε τύψεις μετά , γιατί θα είναι συνειδητή η απόφασή σας .

Τρώω συνειδητά επίσης δεν σημαίνει ότι τρώω επειδή πρέπει να φάω ή δεν τρώω μηχανικά μπροστα στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή , οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς τρώμε μηχανικά.

Το να τρώμε συνειδητά σημαίνει να τρώμε μόνοι μας , να τρώμε αργά, απολαυστικά , να μασάμε καλά την κάθε μπουκιά 30-40 φορές.

Βοηθάει πολύ επίσης αν κλείνουμε τα μάτια και απολαμβάνουμε την κάθε μπουκιά, κλείνοντας τα μάτια αισθανόμαστε την αρμονία του φαγητού, έτσι δεν κοιτάμε μόνο την θρέψη από το φαγητό αλλά και την απόλαυση , τον ενθουσιασμό, ότι ανήκουμε σε αυτό, ότι είμαστε ενωμένοι με αυτό, όπως όταν κάνουμε έρωτα και θέλουμε να ενωθούμε να γίνουμε ένα, γιατί εξάλλου  είμαστε ένα στα υψηλότερα επίπεδα της ύπαρξής μας.

Ανακεφαλαιώνοντας:

1) Κάντε στον εαυτό σας την ερώτηση αν είστε στ’αλήθεια πεινασμένος , αν αυτό προέρχεται από το στομάχι πιθανότατα είναι αυθεντική πείνα , αν προέρχεται από το μυαλό πιθανότατα δεν είναι πείνα, απλά έχετε ένα αρνητικό συναίσθημα που δημιουργει κενό και το κενό ζητάει να συμπληρωθεί προκαλώντας πάθος άλογο και υπέρμετρο όπου εκφράζεται στο φαγητό.     

2) Να τρώτε συνειδητά και αυτό θέλει εξάσκηση και θα μπορείται να τρώτε ένα είδος φαγητού απλά, να ζείτε το τώρα όταν τρώτε , να ζείτε την στιγμή, όταν τρώτε μόνο τρώτε τίποτα άλλο , να δώσετε ευλογία και αγάπη στο φαγητό εκείνη την ώρα , να νιώσετε ευγνωμοσύνη για το φαγητό επειδή αυτό αλλάζει την σύσταση του νερού και το νερό διατηρεί την ενέργεια και τα συναισθήματα.

Για αυτό και όταν κάνουμε μακροπρόθεσμες νηστείες – ξηρασίες καθαρίζουμε και συναισθηματικά, συναισθήματα βγαίνουνε στην επιφάνεια επειδή το σώμα μας διατηρεί το νερό από τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος μας και τώρα αυτό το νερό έρχεται στην επιφάνεια επειδή τα νεφρά συνεχίζουν να καθαρίζουν σε βάθος όλα βγαίνουν στην επιφάνεια . 

Αυτά και μόνο φίλοι μου μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας να αποφύγετε διατροφικές διαταραχές,  βουλιμικές και ανορεκτικές τάσεις και να μάθετε να ακούτε το σώμα σας , αυτό σημαίνει να ακούω το σώμα μου και το σώμα μας δεν κάνει ποτέ λάθος αρκεί να ξεχωρίσουμε πότε μιλάει το σώμα μας και πότε κάτι άλλο μιλάει ψεύτικο. Αυτά, sorry αν σας κούρασα !!!!!

 

Aπό τον Γιώργο Νικολακάκη

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr