Αν θέλετε να τρώτε ποιοτικά θα χρειαστεί να αλλάξετε κάποιες διατροφικές συνήθειες.
Το λευκό αλεύρι είναι βαριά επεξεργασμένο!
Η παραγωγή του άσπρου αλευριού περιλαμβάνει απογύμνωση από τις πιο θρεπτικές ιδιότητες του σπόρου: το φύτρο και το πίτουρο. Περιλαμβάνει επίσης την απώλεια βιταμινών Β και σιδήρου, και λευκαίνεται με ένα χημικό μέσο λεύκανσης για να φαίνεται φωτεινό λευκό. Το ίδιο το αλεύρι στερείται της ίνας που βοηθά στο πέρασμα εύκολα μέσα στο παχύ έντερο. Ένα άτομο μετά από μια δίαιτα που περιλαμβάνει άσπρο αλεύρι καθώς και ζάχαρη (κυρίως φρουκτόζη), ή προϊόντα που κατασκευάζονται με αυτά τα συστατικά, αυξάνει τις πιθανότητες τους για την αύξηση βάρους, την αντίσταση στην ινσουλίνη, και το διαβήτη τύπου 2.
Στα πλεονεκτήματα του αλευριού Ντίνκελ μπορούν να συγκαταλεχθούν τα εξής :
– Η ήπια γεύση του, γενικά ευχάριστη για τον καταναλωτή
– Η ανώτερη απόδοση του στην καλλιέργεια, η οποία αποδίδεται στη σκληρή εξωτερική φλούδα που προστατεύει τον πυρήνα του. Αντίθετα από το κοινό σιτάρι που αποφλοιώνεται εύκολα, οι κόκκοι του Ντίνκελ χρειάζονται ειδική επεξεργασία για να αποφλοιωθούν. Η αδιαπέραστη εξωτερική φλούδα τους, επιτρέπει την ανάπτυξη ενός λεπτότερου, ντελικάτου, υδροδιαλυτού πυρήνα μέσα στον οποίο αναπτύσσονται και διατηρούνται βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθιστώντας το σιτάρι αυτό αποδοτικό στην καλλιέργεια αλλά και πολύ θρεπτικό για την υγεία.
– Το αλεύρι Ντίνκελ έχει υψηλή διαλυτότητα στο νερό και έτσι οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ιδιότητα του αυτή, δίνει στα αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται από το αλεύρι αυτό την αίσθηση μιας γεμάτης, συμπαγούς δομής.
Το σκληρό περίβλημα του κόκκου προστατεύει το σιτάρι από τους ρύπους και τα έντομα του περιβάλλοντος, ενώ λειτουργεί σαν προστατευτικό φράγμα που συντελεί στην διατήρηση των θρεπτικών ουσιών στον πυρήνα του.
– Στο αλεύρι Ντίνκελ περιέχεται μια ομάδα υδατανθράκων, οι μυκο-πολυσακχαρίτες, οι οποίοι αποτελούν έναν σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα και αποτελούν ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
– Αποτελεί άμεση πηγή φυτικών ινών και περιέχει έχει σημαντικά ποσά υδατοδιαλυτών βιταμινών.
Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού. Η περιεκτικότητα αυτή κυμαίνεται ανάλογα με την καλλιέργεια, τις συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και την εποχή συγκομιδής του.
– Περιέχει σημαντικά ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου καθώς και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.
Υλικά
2 1/2 κούπες αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
1 κούπα χουρμάδες σε κομματάκια
1 κούπα ζεστό νερό
1/2 κούπα τριμμένα πεκάν ή καρύδια
1/2 κούπα ζάχαρη καρύδας ή στέβια
1 ώριμη μπανάνα
3 κ.σ. παρθένο λάδι καρύδας
2 κ.σ. λιναρόσπορος αλεσμένος
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Μουλιάζουμε με το ζεστό νερό τους χουρμάδες για 15 λεπτά. Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τον λιναρόσπορο, τη βανίλια.
Ανακατεύουμε στο μπλέντερ τη μπανάνα, το νερό των χουρμάδων, τη ζάχαρη καρύδας και το λάδι καρύδας.
Τα προσθέτουμε στο μπόλ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε με χειροκίνητο μίξερ.
Στο τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες και τα πεκάν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για μία ώρα.
Θα χαρούμε πολύ να έχουμε και δικές σας συνταγές και να
μοιραστούμε μαζί σας ιδέες και απορίες ♥
Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@mamasvoice.gr
Leave a Reply