Εκτιμώ την προσέγγιση της Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Σοφίας Κανέλλου σε σχέση με τη διατροφή. Στα δικά μου μάτια είναι ένας πολύ ζεστός και οικείος άνθρωπος με πολύ όρεξη και φαίνεται πως γνωρίζει πολύ καλά τί λέει πέρα από τις Πανεπιστημιακές της γνώσεις.

Οι ερωτήσεις μου παρακάτω είναι ο τρόπος ζωής μου και χαίρομαι πολύ που θα διαβάσετε τί απάντησε ένας ειδικός.

Λίγα λόγια για τις δράσεις της Σοφίας Κανέλλου.

Έχει ιδρύσει το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής με στόχο τη διάδοση μιας υγιούς κουλτούρας στη διατροφή και τη διαβίωση.

Γράφει άρθρα και δημιουργεί συνταγές, συνεργάζεται με σχολεία, παιδικούς σταθμούς και εταιρίες βιολογικών προϊόντων συντάσοντας ειδικά διαιτολόγια.

Παραδίδει σεμινάρια για επίκαιρα θέματα διατροφής καθώς και είναι εισηγήτρια σε προγράμματα δια βίου μάθησης ενηλίκων (ΛΑΕΚ).

Λειτουργεί τμήμα υποστηρικτικής θεραπείας σε ομάδα με διατροφικές διαταραχές όπως παχυσαρκία, νυχτερινή υπερφαγία, βουλιμία κ.α με εβδομαδιαίες συνεδρίες, σε συνεργασία με ψυχολόγο.

Λειτουργεί τμήμα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά με σκοπό την εκπαιδευσή τους στη σωστή διατροφή. Κάθε χρόνο οργανώνεται θεατρική παράσταση από τα παιδιά για να παρουσιάσουν τα όσα διδάκτηκαν.

Παράλληλα, το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής προσφέρει διαδραστικά εργαστήρια υγιεινής μαγειρικής και αυτάρκειας στην τροφή, με επίκεντρο την παράδοση και την μεσογειακή διατροφή.

1. Τί σε έκανε να επιλέξεις το επάγγελμα του διατροφολόγου και ποιά
διατροφή υποστηρίζεις;

Από μικρή ήθελα να γίνω γιατρός. Ευτυχώς όμως που τελικά δεν έγινα γιατρός γιατί στη πορεία, αφού πέρασα από τη νοσηλευτική διαπίστωσα ότι με ενδιαφέρει περισσότερο το προλαμβάνειν και όχι το θεραπεύειν και έτσι επέλεξα συνειδητά το επάγγελμα αυτό. Κατόπιν όντας η ίδια χορτοφάγος με ενδιέφερε να διερευνήσω περεταίρω τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στη φυτική διατροφή και έτσι έκανα και το μεταπτυχιακό μου στη χορτοφαγική διατροφή. Η διατροφή που υποστηρίζω είναι η φυτική χωρίς καθόλου ζωικά. Στο γραφείο όμως έχω ποικίλα περιστατικά που ακόμα κι αν τρώνε πιο συχνά κρέας έχω παρατηρήσει ότι με τη πάροδο του χρόνου το μειώνουν αισθητά και ηθελημένα. Δεν υποχρεώνω κανέναν να αλλάξει διατροφικές συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη. Η αλλαγή έρχεται αβίαστα με τη γνώση.

2. Έχω παρατηρήσει από τους γύρω μου πως ο κόσμος έχει αρχίσει να
ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγιεινή διατροφή. Συμφωνείς με αυτό;

Ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για την υγεία του γιατί έχει φτάσει σε τέλμα. Η επιστήμη είναι πλέον προσιτή και είναι ξεκάθαρο πως η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία μας. Μερικοί ισχυρίζονται: « και οι παππούδες μας που τρώγανε τόσο κρέας τι πάθανε;» Και απαντώ: «Ευτυχώς που τρώγανε αυτοί τόσο κρέας για να καταλάβουμε πόσο κακό μας έκανε. Κάθε σπίτι έχει καρδιαγγειακά, καρκίνο, διαβήτη, και ξέρουμε πλέον από πού προκύπτουν»

  2. Σχετικά με την β12. Ποιά είναι η άποψή σου; Μπορεί κάποιος vegan
να καλυφθεί ή χρειάζεται συμπλήρωμα;

Η Β12 συντίθεται μικροβιακά. Ο τρόπος ζωής μας παίζει καθοριστικό ρόλο ακόμα και ο τρόπος γέννησης. Η επαφή μας με τα μικρόβια έχει γίνει ταμπού. Στη δυτική κοινωνία αν τρώς κρεας, παίρνεις B12 από το κρέας που έχει πάρει συμπλήρωμα. Αν δεν τρώς κρέας παίρνεις το συμπλήρωμα μόνος σου.

  3. Ποιά είναι η γνώμη σου για τη γλουτένη; Έχει κάποια σύνδεση με
τις ασθένειες και το έντερο;

Η γλουτένη είναι η πρωτεϊνη κάποιον σιτηρών. Συχνά ενοχοποιείται για τις ασθένειες στο έντερο και όχι τυχαία. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι συνήθως εκείνα που καταναλώνουν συχνά ψωμιά, φρυγανιές, κριτσίνια, κακής ποιότητας δηλαδή προϊόντα αλεύρου.  Η γλουτένη από το σιτάρι που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι προϊόν μετάλλαξης και το εντερικό μας σύστημα δεν την πέπτει εύκολα. Προτείνω τη χρήση ποιοτικότερων αλεύρων και φυσικά προωθώ τη λιγότερη μεταποίηση των προϊόντων.

  4. Ti θα μας συμβουλεύες για τα προβιοτικά; Χρειαζόμαστε; Πώς
μπορούμε να τα πάρουμε από την τροφή αντί για συμπλήρωμα;

Δεν χρειαζόμαστε προβιοτικά όταν καταναλώνουμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τουρσί, το γιαούρτι (φυτικό), το ψωμί με προζύμι. Βέβαια χρειάζεται να καταναλώνουμε και πρεβιοτικά δηλαδή τροφές για τη διατήρηση της υγιούς φυσιολογικής χλωρίδας εντέρου. Για παράδειγμα τα  λαχανικά, τα όσπρια και τα ακατέργαστα σιτηρά μας παρέχουν φυτικές ίνες που στην κυριολεξία ταΐζουν τα φιλικά μας βακτήρια.

  5. Ποιά είναι η γνώμη σου για τα συμπληρώματα διατροφής;

Εάν ο τρόπος ζωής μας και η διατροφή μας δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά ή αν αυτό δεν είναι προτεραιότητά μας, θα πρέπει να ανατρέξουμε στη χημεία.

  6. Έχεις περιπτώσεις ανθρώπων που είναι παχύσαρκοι και δεν μπορούν
να χάσουν βάρος; Πιστεύεις πως ένα άτομο μπορεί να είναι μπλοκαρισμένο
συναισθηματικά και να μην χάνει βάρος; Ή να στο πώ αλλιώς… Πιστεύεις
πως η τροφή συνδέεται με το συναίσθημα;

Ωραία ερώτηση και κρύβει πολύ συζήτηση. Το θέμα παχυσαρκία είναι πολύπλευρο. Όταν βλέπουμε έναν υπέρβαρο άνθρωπο συχνά σκεφτόμαστε: «καλοφαγάς».. στην αναγέννηση «πλούσιος» και ενδεχομένως στον 22ο αιώνα να λέμε άρρωστος. Πίσω από τα παραπάνω κιλά μπορεί να κρύβονται μύρια ψυχολογικά/ ψυχιατρικά προβλήματα, μεταβολικές ασθένειες, συναισθηματικοί περιορισμοί, ακόμα και άγνοια απλά. Το συναισθηματικό φαγητό είναι όμως όντως το πιο διαδεδομένο. Γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος τρώει αγάπη, τρώει  προσοχή, τρώει ανία, τρώει άγγιγμα, τρώει τρυφερότητα, τρώει συμπόνια. Λείπουν όλα αυτά δε συμφωνείς; Όταν αλλάζεις διατροφικές συνήθειες η τροφή για σκέψη αλλάζει κι αυτή. Προσέχεις τον εαυτό σου, αγαπάς τον εαυτό σου, τον σέβεσαι. Δεν είναι τυχαίο ότι στα αγγλικά η λέξη food είναι η ρίμα με τη λέξη mood. Αν αλλάξεις την άρρωστη τροφή η διάθεση σου θα αλλάξει κι αυτή και τούμπλαλιν.

Σε ευχαριστούμε πολύ ♥

 

 

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr