Σοφία του σώματος
Ως ορολογία, η φράση «σοφία του σώματος» μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα επιστημονική. Ωστόσο, οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί επιστημονικά με το πώς ζουν τα ζώα ελεύθερα στη φύση, γνωρίζει ότι υπάρχει αυτό που λέμε «ενστικτώδης διατροφή». Τα ζώα γνωρίζουν ενστικτωδώς το τι πρέπει να φάνε. Δεν πρόκειται να δείτε πουλάκια να πετάνε από εδώ και από εκεί, μπερδεμένα και εκνευρισμένα επειδή δεν ξέρουν τι σπόρους να φάνε. Δεν θα δείτε βατραχάκια να διαφωνούν για το εάν η κατανάλωση εντόμων είναι ή όχι θρεπτική, ούτε γλάρους να αναρωτιούνται εάν η κατανάλωση ψαριών είναι ηθική.
Κάθε πλάσμα στη φύση βασίζεται σε ένα εσωτερικό σύστημα πληροφόρησης που έρχεται από βαθιά μέσα του και είναι η συσσωρευμένη εμπειρία εκατομμυρίων ετών εξέλιξης. Σίγουρα οι άνθρωποι διαφέρουμε από τα υπόλοιπα ζώα. Έχουμε συνείδηση του εαυτού μας, είμαστε νοήμονες, έχουμε όλα εκείνα τα πράγματα που μας κάνουν homo sapiens και μας ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο. Ωστόσο, αυτή η ίδια η διαφορετικότητά μας, η ανωτερότητά μας, εάν το θέλετε έτσι, είναι που μας έχει οδηγήσει σε αποξένωση από την εσωτερική ένστικτη πληροφόρηση που όλα τα ζώα έχουν μέσα τους. Οι περισσότεροι από εμάς, δεν χρειάζεται να κυνηγάμε στα δάση για να βρούμε φαγητό. Από μικροί εκπαιδευόμαστε στο τι να τρώμε, όχι βάσει των σημάτων που μας δίνει το σώμα μας, αλλά με βάση τις διατροφικές αρχές της οικογένειας και της κοινωνίας μέσα στην οποία ζούμε. Χάνουμε την επαφή με τα φυσικά μας ένστικτα, την εσωτερική πληροφόρηση που μας λέει τι και πόσο χρειάζεται ανά πάσα στιγμή το σώμα μας.
Η επαναφορά
Ο σκοπός μας εδώ είναι να επανακτήσουμε την επαφή με τα φυσικά μας διατροφικά ένστικτά. Ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό, είναι μέσω της εξάσκησης. Συνεχώς πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας:
- Ποια τροφή θέλει τώρα το σώμα μου;
- Τί θα μου προσέφερε τη μεγαλύτερη θρέψη αυτή τη στιγμή;
- Τί θα ικανοποιούσε την επιθυμία μου για κάτι που να μου αρέσει, ενώ ταυτόχρονα θα ικανοποιούσε την επιθυμία μου για καλή υγεία;
Όταν έρχονται οι απαντήσεις, αρχίστε να πειραματίζεστε. Εξετάστε εάν τα φαγητά τα οποία διαισθητικά ζητάτε, κάνουν όντως το σώμα σας να αισθάνεται καλύτερα. Εάν ναι, τότε έχουμε πετύχει στην αποστολή μας. Εάν όχι, τότε συνεχίζουμε τη διαδικασία δοκιμής και λάθους, όπου απλώς μαθαίνουμε σιγά σιγά πώς να συντονιζόμαστε καλύτερα με τη σοφία της βιολογίας μας.
Οπωσδήποτε, μερικούς ανθρώπους αυτό μπορεί να τους τρομάζει σαν σκέψη. Έχουμε μάθει να αναζητούμε άμεσες, σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Εάν είναι αυτή η περίπτωση, υπάρχει πληθώρα ειδικών που θα είναι πρόθυμοι να σας πουν αμέσως, ακριβώς το τι να φάτε, πότε και πόσο. Και μετά από λίγο καιρό θα είστε πάλι εκεί που ξεκινήσατε. Γιατί, κάθε φορά, κάποιος θα λέει κάτι διαφορετικό και το κάθε τι διαφορετικό θα είναι με τη σειρά του διαφορετικό από αυτό που πραγματικά γνωρίζει το ίδιο το σώμα σας, δηλαδή αυτό που πραγματικά χρειάζεστε.
Διεκδικήστε τη διατροφική σας διαίσθηση. Απαιτήστε τη διατροφική σας σοφία. Πιστέψτε στον εαυτό σας. Εξασκηθείτε στο συντονισμό με τα εσωτερικά σας σήματα. Ρωτήστε ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις σάς δίνουν τη δύναμη της αλλαγής!
Στράτος Λάσπας, Certified Eating Psychology & Mind-Body Nutrtition Coach.
mindbodynutrition.gr
Leave a Reply