Ο εσωτερικός διάλογος

Στις είκοσι τέσσερις ώρες της ημέρας, χρειάζεται να είσαι σιωπηλός για μια ώρα ή περίπου τόσο, όποτε είναι βολικό. Ο εσωτερικός διάλογος θα συνεχίζεται, αλλά εσύ μην συμμετέχεις.

 

Αποστασιοποιημένη ακρόαση:
΄΄Το κλειδί για όλα αυτά είναι να ακούς την εσωτερική κουβέντα όπως ακριβώς θα άκουγες δυο ανθρώπους που συζητούν, μείνε όμως ξέχωρος. Μην ανακατεύσαι΄ άκουγε απλώς τι λέει το ένα μέρος τού νου στο άλλο. Ό,τι έρχεται, άσε το να έρχεται΄ μην προσπαθείς να το καταπιέσεις. Μείνε απλώς παρατηρητής τού πράγματος.

 

Άγρια άλογα:
΄΄Πολλά σκουπίδια που έχεις μαζέψει στη διάρκεια των ετών θα έρθουν στην επιφάνεια. Δεν δόθηκε ποτέ στον νου η ελευθερία να πετάξει πέρα αυτά τα σκουπίδια.

΄΄Όταν του δίνεται η ευκαιρία, ο νους τρέχει σαν άγριο άλογο που έσπασαν τα χαλινάρια του. Άσε τον να τρέχει! Εσύ κάθισε και παρατήρησε. Η παρατήρηση, η απλή παρατήρηση, αποτελεί την τέχνη τής υπομονής. Θα θέλεις να ανέβεις πάνω στο άλογο, να το κατευθύνεις προς τα εδώ ή προς τα εκεί, γιατί αυτή είναι η παλιά σου συνήθεια. Θα χρειαστεί να έχεις λίγη υπομονή προκειμένου να πάψεις αυτή την συνήθεια.

΄΄Όπου κι αν πηγαίνει ο νους, εσύ απλώς παρατηρείς΄ μην προσπαθείς να επιβάλεις κάποια τάξη καθώς η μια λέξη φέρνει την άλλη και την άλλη, όπως και χίλιες άλλες, γιατί όλα τα πράγματα συνδέονται.

 

Πες αυτά που σκέφτεσαι!
΄΄Αν είναι βολικό και δυνατό, πες φωναχτά τις σκέψεις σου ώστε να τις ακούς κι εσύ, γιατί μέσα στο νου οι σκέψεις είναι αμυδρές και υπάρχει φόβος να μην έχεις πολλή επίγνωσή τους. Πες τες φωναχτά, άκουσέ τες, και έχε μεγάλη επίγνωση και εγρήγορση, ώστε να μείνεις τελείως ξέχωρος από αυτές. Πάρε την απόφαση ότι θα πεις ό,τι κι ανέρχεται στο νου, αλλά μην έχεις καμιά προκατάληψη και μείνε ουδέτερος.

΄΄Είναι απολύτως αναγκαίο να αδειάσεις υπομονετικά το νου επί έξι μήνες, επειδή σε όλη σου τη ζωή δεν έχεις κάνει τίποτε άλλο παρά να τον φορτώνεις με σκέψεις. Αν επιμείνεις υπομονετικά και με επιμέλεια, τότε μόνο έξι μήνες είναι αρκετοί΄ διαφορετικά μπορεί να σου πάρει έξι χρόνια ή έξι ζωές! Τα πάντα εξαρτώνται από σένα, πώς εργάζεσαι με αυτή την μέθοδο ολόψυχα και ειλικρινά.

΄΄Σταδιακά, πολύ αμυδρά, θα αρχίσεις να ακούς τα βήματα τής σιωπής και να βιώνεις την τέχνη τής ακρόασης.΄΄

Osho, The True Name, Τόμος 1, Ομιλία #5

 

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr