11 Ιανουαρίου 18:30 – 20:00 | 25 Ιανουαρίου 18:30 – 20:00 | 08 Φεβρουαρίου 18:30 – 20:00
Η εφηβεία αποτελεί την μεταβατική περίοδο από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Ο έφηβος, όμως, δεν είναι το παιδί που γνωρίζαμε. Κατά την εφηβική περίοδο σημειώνεται ανάπτυξη στο σώμα με αύξηση του ύψους, ωρίμαση των γεννητικών οργάνων και εμφάνιση των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου. Ο έφηβος συχνά ανησυχεί και παρουσιάζει μεγάλη ενασχόληση με το σώμα και την εικόνα του. Μπορεί να επιμένει έντονα στα αιτήματά του, να διεκδικεί περισσότερη ελευθερία από το σπίτι, να αμφισβητεί τις απόψεις των ενηλίκων και να συγκρούεται μαζί τους. Ο έφηβος πειραματίζεται με νέες παρέες και δραστηριότητες και φαίνεται να δέχεται μεγάλη επιρροή από τους συνομηλίκους. Μπορεί, τέλος, να παρουσιάζει ασταθή και απρόβλεπτη διάθεση με διακυμάνσεις του συναισθήματος, εντονότερη έκφραση των συγκινήσεων και δυσκολία στον έλεγχο των παρορμήσεων ή/και να εκδηλώνει ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.
Η εφηβεία δεν καλεί μόνο τον ίδιο τον έφηβο, ο οποίος πρέπει να βρει ένα τρόπο να σταθεί απέναντι στα ζητήματα της ανάπτυξής του αλλά και τους γονείς του. Υπάρχουν ευρείες θεματικές που συχνά απασχολούν τους γονείς σχετικά με την διάθεση και τη συμπεριφορά των εφήβων τους, όπως, ανάμεσα σε άλλες:
Εκπαίδευση – Εξετάσεις – Επαγγελματική αποκατάσταση – Άρνηση για το σχολείο – Σχολικός εκφοβισμός Ελεύθερος χρόνος – Γονεϊκή εποπτεία – Όρια – Κανόνες – Ιδιωτικότητα – Οικογενειακά μυστικά – Διαζύγιο Απώλεια – Μονογονεϊκή οικογένεια – Οικονομική ύφεση – Ανεργία – Μετακινήσεις – Μετανάστευση Αρνητισμός – Αμφισβήτηση – Αντίδραση – Ενδοοικογενειακές εντάσεις – Ενδοοικογενειακή βία – Θυμός Οργή – Επιθετικότητα – Εικόνα σώματος – Εικόνα εαυτού – Αυτοεκτίμηση – Συνομήλικοι – Φιλικός δεσμός Ερωτικός δεσμός – Σεξουαλικότητα – Ομοφυλοφιλία – Ερωτική απογοήτευση – Εσωστρέφεια Μοναχικότητα – Συναισθηματικές μεταπτώσεις – Κατάθλιψη – Άγχος – Κρίσεις πανικού – Κάπνισμα Χρήση αλκοόλ – Χρήση ουσιών – Εξάρτηση από το διαδίκτυο – Διαταραχές πρόσληψης τροφής Παχυσαρκία – Τατουάζ – Piercing – Αισθητικές επεμβάσεις – Σωματική ασθένεια – Επικίνδυνες συμπεριφορές – Αυτοκαταστροφικότητα – Αυτοτραυματισμοί
Από την άλλη, όχι σπάνια, οι ενήλικοι με αφορμή την μεταβατική περίοδο την οποία διέρχονται οι έφηβοί τους καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν πολύ προσωπικά τους ζητήματα σε σχέση με τη δική τους εφηβεία, ζητήματα που με τη σειρά τους επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις μεταβάσεις των εφήβων τους και την ικανότητά τους να τους υποστηρίζουν σε αυτές.
Στην ομάδα «γονεϊκότητα και εφηβεία» καλούμε άντρες και γυναίκες, γονείς εφήβων, μετεφήβων και νέων ενηλίκων από 12 έως και 25 ετών, να μοιραστούν και να επεξεργαστούν σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστευτικότητας ό, τι τους αφορά και τους κινητοποιεί σε σχέση με την μεταβατική περίοδο που διανύουν οι έφηβοί τους αλλά και τις πολύ προσωπικές τους διακινήσεις.
Χώρος: Μαρίνου Γερουλάνου 23, Αμπελόκηποι (μετρό Πανόρμου)
Συχνότητα – Διάρκεια: Κάθε δεύτερη Πέμπτη και ώρα 18:30-20:00
Αιτήσεις συμμετοχής: Έλενα Διέτη, Σύμβουλος ψυχικής υγείας
Τηλ 2111 843775, Κιν 6937 070052, E-mail e.dieti@psyxis-topos.gr
Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: Έναρξη ομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (Την υποβολή της αίτησης ακολουθεί προσωπική συνάντηση)
https://www.facebook.com/events/838763322972364/?active_tab=about
Leave a Reply