Γειά σας!!

Έχω ανεβάσει στο Mama Earth συνταγές με αλεύρι ντίνκελ και ποτέ σιτάρι και λάβαμε αρκετά μηνύματα σε σχέση με αυτό. Γιατί ντίνκελ;

Καταρχίν θέλω να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου εμπειρία. Για αρκετό καιρό είχα φλεγμονή στο έντερο και αυτό μου προκάλεσε αρκετά θέματα στην υγεία μου. Έψαξα πολύ και δοκίμασα μια διατροφή χωρίς καθόλου γλουτένη για τρείς μήνες. Δεν ήταν εύκολο και απαιτούσε χρόνο απο εμένα διότι μία τέτοια διατροφή αποκλείει τους φούρνους, τα μακαρόνια και πολλά άλλα. Σας έχω σχετικό άρθρο με λίστα των προιόντων με γλουτένη. Μετά απο αυτό έκανα πάλι εξέταση (βιοσυντονισμό) και  δεν αντιμετώπισα ποτέ ξανά πρηξίματα ούτε παρουσίασα ξανά φλεγμονή στο έντερο.

Σε αυτό φυσικά βοήθησε διοτι συνέχισα την διατροφή μου αντικαθιστώντας το αλεύρι σίτου με αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης το οποίο έχει λιγότερη γλουτένη.

Διαβάστε τί είναι η γλουτένη και τί προκαλεί στο σώμα μας εδώ →

Τί είναι η γλουτένη και τί προκαλεί η υπερκατανάλωσή της στο σώμα μας;

 

Ψωμί από ντίνκελ φτιάχνω μόνη μου. Η συνταγή:  https://goo.gl/oWAfxT

Άν δεν προλαβαίνω αγοράζω ψωμί του τόστ απο κατάστημα με βιολογικά προιόντα. Επίσης μακαρόνια αγοράζω ρυζιού ή ντίνκελ ή κινόα.

Τι είναι το ντίνκελ;

Το ντίνκελ (Triticum spelta) είναι ένα αρχαίο δημητριακό που δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό σιτάρι (Triticum aestivum) ή βρώμη (Avena sativa). Είναι της ίδιας οικογένειας αλλά έχει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Σκεφτείτε το σαν ένα ξαδεφάκι του σιταριού. Το δημητριακό αυτό είναι γνωστό στην Γερμανία ως “Ντίνκελ”, σε πολλά μέρη του κόσμου ως “Σπελτ” και στην Ελλάδα ως “Όλυρα” ή “Αγριοσίταρο”. Το ντίνκελ δυναμώνει τον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει. Το ντίνκελ έχει λιγότερη γλουτένη από το κοινό σιτάρι, καθιστώντας το πιο εύπεπτο.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (λογικό), αλλά έχει αρκετά υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης (15-20%) και φυτικών ινών (30%). Επιπρόσθετα, το ντίνκελ περιέχει σημαντικά επίπεδα σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, καλίου, θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος.

Βοηθάει πάρα πολύ στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και χαλκού ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Η νιασίνη βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, ενώ αρκετά από τα προαναφερθέντα στοιχεία συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η θιαμίνη είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ τέλος, επειδή οι υδατάνθρακες στο μεγαλύτερό τους ποσοστό είναι φυτικές ίνες, μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικού.

Τί λέτε θα το δοκιμάσετε;

 

 

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr