Ομολογώ πως άργησα λίγο να σας ανεβάσω συνταγή για μελομακάρονα. Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι πως είναι τόσο νόστιμα που θέλω να τα φάω όλα. Τα έφτιαξα λοιπόν τώρα για να μην λείψουν από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και για να τα προσφέρω στους αγαπημένους μου φίλους!!

Τα έχω φτιάξει με αλεύρι ντίνκελ διότι είναι πολύ καλύτερο σε ποιότητα από το σιτάρι το οποίο έχω καταργήσει εντελώς από τη διατροφή μου. ‘Οσο για την άσπρη ζάχαρη, όλοι γνωρίζετε πως είναι απαγορευτική για τη διατροφή μας. Θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε με ζάχαρη καρύδας, σιρόπι σφενδάμου, μέλι, στέβια κ.α. Στη συγκεκριμένη συνταγή έβαλα μόνο μέλι.

Υλικά  

Για τα μελομακάρονα
200 γρ. ελαιόλαδο
25 γρ. κονιάκ
80 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
100 γρ. μέλι ανθέων καλύτερα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
500 γρ. αλεύρι ντίνκελ
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
300ml μέλι
150ml νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (σχεδόν μισό λεμόνι)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπωλ.
Βάζουμε σε άλλο μπωλ το λάδι, το κονιάκ, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά μέσα στο μπωλ με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρει το μείγμα το αλεύρι και να μην φαίνεται. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια για να απορροφήσει μετά το σιρόπι.
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 – 160 C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Όσο τα μελομακάρονα ψήνονται φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας με σύρμα σε ένα μπωλ το μέλι, το νερό και το λεμόνι.
Μόλις τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, έτσι όπως είναι καυτά από τον φούρνο τα παίρνουμε ένα – ένα με μια τσιμπίδα και τα βουτάμε στο μπωλ με το σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, περίπου 30. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ σιρόπι ρουφάνε και γίνονται πιο μαλακά (αν τα θέλουμε τραγανά τα αφήνουμε για 5-10 δευτερόλεπτα).
Μόλις βγάζουμε το κάθε μελομακάρονο από το σιρόπι το αφήνουμε σε μία πιατέλα και το πασπαλίζουμε αμέσως με τριμμένο καρύδι.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις!!

 

πηγή: www.24fit.gr

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr