Αυτή η συνταγή είναι πολύ θρεπτική και το πιο σημαντικό είναι πως είναι ωμή.

Γιατί ωμά;

Tο μαγείρεμα καταστρέφει τα ένζυμα με αποτέλεσμα να κάνει πολύ δύσκολη την πέψη των τροφών. Ενώ αντίθετα είναι πολύ εύκολο για τον οργανισμό μας να μεταβολίσει τις ωμές τροφές επειδή είναι ζωντανές και περιέχουν τα δικά τους ένζυμα για να μεταβολιστούν. Με άλλα λόγια το σώμα δεν χρειάζεται να παράγει ένζυμα πέψης για να μεταβολίσει τις τροφές, οπότε το σώμα δεν εξαντλείται και χρησιμοποιεί την ενέργειά του, αλλά και τα ένζυμά του για τις δικές του δουλειές που είναι η θεραπεία και ο αυτοκαθαρισμός.

 

 

Υλικά βάσης:

2 φλιτζάνια αμύγδαλα μουλιασμένα στο νερό

4 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού

1 κ.σ. ψύλλιο σε σκόνη*

1 κουταλάκι από μείγμα ξηρού βασιλικού, αποξηραμένου μα’ι’ντανού και σκόρδου σε σκόνη

1κ.γ θαλασσινό αλάτι

Υλικά για τη μούς: 

5 φλιτζάνια χοντροκομμένο σπανάκι

1/2 φλιτζάνι ωμά κουκουνάρια

1/3 – 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

1 κ.σ. νερό

1/2 φλιτζάνι τόφου

1 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κ.σ. φρέσκο άνιθο

2 κλωνάρια σέλινο

2 κ.γ. ψύλλιο σε σκόνη*

1 κ.γ θαλασσινό αλάτι

Έχουμε μουλιάσει τα αμύγδαλα 8 ώρες και έχουμε βάλει το σπανάκι στο νερό με ξύδι για 10 λεπτά. Για να φτιάξουμε τη βάση αδειάζουμε το νερό από τα αμύγδαλα και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι μέχρι να γίνει πάστα. Το βάζουμε σε ένα ταψάκι και μετά στο ψυγείο.

Αμέσως μετά κάνουμε τη μους. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνει πάστα. Στρώνουμε τη μους πάνω στη βάση και τα βάζουμε στο ψυγείο.

 Το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μισή ώρα. Μετά αν θέλουμε γαρνίρουμε με κουκουνάρι και τριμμένο αμύγδαλο.

Καλή σας απόλαυση ♥

*Οι σπόροι του ψύλλιου περιέχουν μια κολλώδη βλέννα, που αποφορά το νερό και μετατρέπεται σε ζελέ. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να απορροφήσει την περίσσεια υγρών στο έντερο και ως εκ τούτου να σταματήσει τη διάρροια. Αυτή η μορφή ζελέ αποτρέπει, επίσης, την δυσκοιλιότητα, αφού δρα σαν μαλακτικό των κοπράνων και αυξάνει τον όγκο τους διεγείροντας τις κινήσεις του εντέρου. Αυτή η τάση του να μαλακώνει τα κόπρανα βοηθά, επίσης, στην ανακούφιση από τον πόνο και την αιμορραγία που προκαλείται από τις αιμορροΐδες.
Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Συμπεριλάβετε το ψύλλιο στη διατροφή σας σε τακτική βάση και θα σας προστατέψει από την καρδιακή νόσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από την απόφραξη των αρτηριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού ψύλλιο σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.

Αλεξάνδρα Κύρκου

Αλεξάνδρα Κύρκου

Είμαι μαμά, σύζυγος και φίλη της χορτοφαγικής και της gluten free διατροφής. Αγαπώ τη φύση και οτιδήποτε προάγει την ψυχική και την σωματική υγεία του ανθρώπου. θα χαρώ να μοιραστώ το ταξίδι μου ,τον τρόπο ζωής ,τις συνταγές μου και ότι καινούργιο μαθαίνω ,βλέπω,ακούω απο τον κόσμο γύρω μου.Kατέχω δίπλωμα Ανατομίας και Παθολογίας(ΝΗS) καθώς και παιδικής διατροφής. Περιμένω και τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες,όνειρα. Στείλτε email στο   alexandra@mamaearth.gr