Γειά σας!!

Στη συνταγή αυτή έχουμε τα εξής super υλικά. Ρεβίθια, σκόρδο, ταχίνι και γλυκοπατάτα.

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 , C, D3, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Λόγω του ότι περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού διότι μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της τροφής. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Προστατεύει τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε αμινοξέα – κυρίως γλουταμίνη, αργινίνη και λευκίνη και όταν συνδυαστεί με όσπρια παρέχει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας- γεγονός που το καθιστά πολύτιμο τρόφιμο σε όσους νηστεύουν.
Παρόλο που είναι λιπαρό τρόφιμο δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη άρα αποτελεί μία έξοχη επιλογή για άτομα που προσέχουν την χοληστερίνη τους.
Παρέχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου – μέταλλα αναγκαία για τη υγεία των οστών.
Παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη κτλ.). Οι βιταμίνες αυτές αποτελούν συνένζυμα πολλών μεταβολικών συστημάτων, γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για την καλύτερη υγεία του οργανισμού και ειδικότερα του νευρικού συστήματος.
Περιέχει σελήνιο το οποίο αποτελεί ζωτικό συστατικό των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού έναντι του οξειδωτικού στρες.

 

Υλικά

4 γλυκοπατάτες

1/2 πακέτο ρεβύθια βρασμένα

1/2 κ.γ. κύμινο, 1/2 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 1/2 κ.γ. κόλιανδρο

λίγο αλάτι ή λεμόνι

Σώς σκόρδου 

1/3 κούπας αναποφλοίωτο ταχίνι

χυμό από μισό λεμόνι

3 κ.γ. φρέσκο άνιθο

3 σκελίδες σκόρδο

1 κ.γ. μέλι

λίγο νερό

Γαρνίρισμα 

Ντοματίνια, μαϊντανός και λεμόνι

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το βράδυ. Τα βράζουμε και σε ένα τηγάνι τα σοτάρουμε σε μεσαία φωτιά με λίγο λαδάκι με το κύμινο, την κανέλα, την πάπρικ, τον κόλιανδρο και το αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα και τις κόβουμε κατά μήκος για να τις χρησιμοποιήσουμε μετά σαν βάρκες. Τις ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Μόλις τρυπιούνται με το πιρούνι είναι έτοιμες.

Φτιάχνουμε και τη σώς ανακατεύοντας όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Προσθέτουμε περισσότερο νεράκι και λεμόνι αν χρειαστεί.

Πατάμε με πιρουνάκι λίγο τις γλυκοπατάτες, βάζουμε μέσα ρεβύθια και περιχύνουμε την σώς. Γαρνίρουμε με ντοματίνια, λεμόνι και μαϊντανό.

Καλή σας απόλαυση ♥

 

 

Αλεξάνδρα Κύρκου

Αλεξάνδρα Κύρκου

Είμαι μαμά, σύζυγος και φίλη της χορτοφαγικής και της gluten free διατροφής. Αγαπώ τη φύση και οτιδήποτε προάγει την ψυχική και την σωματική υγεία του ανθρώπου. θα χαρώ να μοιραστώ το ταξίδι μου ,τον τρόπο ζωής ,τις συνταγές μου και ότι καινούργιο μαθαίνω ,βλέπω,ακούω απο τον κόσμο γύρω μου.Kατέχω δίπλωμα Ανατομίας και Παθολογίας(ΝΗS) καθώς και παιδικής διατροφής. Περιμένω και τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες,όνειρα. Στείλτε email στο   alexandra@mamaearth.gr