Και τώρα η κρίσιμη ερώτηση για κάθε γονιό… Πότε να δώσω το δώρο στο παιδί μου; Όταν γεννιέται ο Χριστούλης; ή όταν αλλάζει ο χρόνος;

Την απάντηση μας τη δίνει ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης.

Την ημέρα του Αγίου Βασιλείου (Πρωτοχρονιά) έχουμε την προσμονή ενός ταπεινού και καλού Έλληνα Αγίου με τα μαύρα γένια και το σκούρο φτωχό ράσο, που έρχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας (Μικρά Ασία) να ευλογήσει τα σπιτικά μας και να πάρει το δικό του κομμάτι από τη βασιλόπιτα.

Αυτός είναι ο Άγιος Βασίλειος, ο φιλάνθρωπος επίσκοπος του 4ου αιώνα μ.Χ., ο άνθρωπος των γραμμάτων ο ταπεινός και θαυματουργός (ένας από τους Τρεις Ιεράρχες), ο οποίος με το πέρασμα των χρόνων έφτασε να έχει τη μορφή που του έχουμε δώσει σήμερα, με τα κόκκινα ρούχα, την άσπρη γενειάδα, τη μεγάλη κοιλιά και το σάκο που είναι φορτωμένος με δώρα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Santa Claus, ο ευρωπαϊκός «Πατέρας των Χριστουγέννων», αντιστοιχεί στον Άγιο Νικόλαο και για όλες τις χώρες (εκτός από την Ελλάδα) επισκέπτεται τα σπίτια τα Χριστούγεννα. Εμείς τον δεχόμαστε την Πρωτοχρονιά, γιατί είναι η μέρα της εορτής του Αγίου Βασιλείου, που είναι ο δικός μας «Πατέρας των Χριστουγέννων».

Συνεπώς, η παράδοση θέλει τα παιδιά να παίρνουν τα δώρα την ημέρα της γιορτής του, αφήνοντάς του και κάτω από το δέντρο ένα ποτήρι γάλα με μπισκότα (τόσο δρόμο έκανε και πόσο ακόμη έχει να κάνει). Έτσι λοιπόν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και όταν αλλάζει ο χρόνος, την ώρα που κοιμούνται τα παιδιά, αφήστε το δώρο κάτω από το δέντρο να το βρουν μόλις ξυπνήσουν. Αν πάλι είναι ανυπόμονα και δεν πάνε για ύπνο… δεν πειράζει… κρατήστε κοντά σας και το τελευταίο δευτερόλεπτο, πριν κλείσετε τα φώτα πείτε τους ότι πρέπει να κλείσουν τα μάτια, γιατί αλλιώς ο Άγιος θα τρομάξει και θα φύγει και με αστραπιαίες κινήσεις βάλτε το δώρο κάτω από το δέντρο. Αν τώρα δεν κρατιούνται με τίποτα… Ε… δεν έγινε και κάτι υιοθετήστε ένα ”ξενικό” έθιμο και δώστε τους το δώρο τα Χριστούγεννα με τη δικαιολογία ότι ο Άγιος έχει να πάει σε πολλά παιδάκια και δεν προλαβαίνει αλλιώς.

Καλές και χαρούμενες γιορτές!!!

 

πηγή: www.patrasevents.gr

Mama Earth

Mama Earth

Μετάδοση αγάπης για την ανθρώπινη φύση και το περιβάλλον, συνταγές και υγιεινός τρόπος ζωής, θετική γονεικότητα, φυσικός τοκετός και ότι προάγει την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες ,ιδέες, απόψεις, εμπειρίες στο info@mamaearth.gr